Srpski književni glasnik

Ниче, и ПЕСМА ЖИВОТУ, И БОЛУ. 41

Ниче боравио од 27 јуна до 28 августа 1882, дошла је тоспођица Лу, заједно са Ничеовом сестром, 1 августа 1882 (в. „Писма“, Стр. 456, напомену уз бр. 97; и Стр. 458, напомена уз бр. 100).

Оволико сам дознао о историји обеју песама ио Ничеову одношају према госпођици Лу Саломе, из књиге 'Ничеових писама Гасту. Крај свег јасног исказа Ничеова, „држао сам ипак да ауторство госпођице Лу за оне две "песме није ван сумње, и да би требало потписати под њих и име Ничеово. Осим формалних и споредних разлога (да је Ниче послао прво песме не спомињући да нису његове, и да их је сам Петар Гаст држао његовима), навели су ме да тако мислим идеје и дух тих песама, које су ми се чиниле савршено Ничеовима; затим, држао сам, да једна двадесетогодишња странкиња, ћерка руског генерала, ако би и могла, под непосредним утицајем Ничеовим, исказати дубока осећања, не би за то имала на „расположењу онако савршено владање немачким језиком и немачком фразом. Међутим, наведен једном опаском у Гастовим напоменама, прочитао сам шта пише сестра Ничеова, госпођа Јелисавета Ферстер, о одношају свога брата према госпођици Саломе („Паз Геђеп Епедпсћ Мале зсћез. Уоп ЕПзађећ Едгчјег- Ме веће. 2лепег Вапа, гене Арфће по. Герло. Стр. 402—418); и, наведен овим, прочитао сам књигу о Ничеу коју је написала госпођица Саломе („Епедисћ Мефзсће 1п зепеп Меткеп. Уоп [оп Апдгеа5-5ајоте. Млеп 1894“), па сам дошао до уверења, да је песме Животу и Болу заиста написала госпођица Лу Саломг. Па ипак, можда није сасвим неоправдано, што сам држао Ничеа аутором тих песама. "Одношај Ничеов према госпођици Саломе и иначе је „врло занимљив, те ће ми се допустити да још мало застанем код њега и код ових песама.

Сестра Ничеова очевидно је врло рђаво располо„жена према некадањој младој“ пријатељици и ученици "свога брата, и цео доживљај Ничеов са госпођицом Лу "Саломе прича с врло много женске тесногрудости и ма-