Srpski književni glasnik

112 Српски КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

десет слика с пута, о борби и мукама на бразилиској земљи и повратак. А по свима песмама расејано је толико ванредних опажања, толико епизода које кипте животом, толико разнобојних описа природе, толико узвишених рефлексија и инвокација, да се, пошто пото, морамо, ма и летимице, упознати са садржином појединих песама, односно прича, или разговора, пошто их је ауторка све ставила у уста главне личности, угледног јунака, господина Балцера.

Првој песми На мору служи за основу велики путнички брод, на коме се састају и ближе упознају разно'· бојне гомиле исељеника из пољских земаља, као Великопољаци, Мазури, Плочани, Ломжинци, Курпи и Подлашани и многи други.

Машина писну тужно с неком „изненадном стравом, од које ти се подиже коса“, и отпоче нервозно кретање на пароброду и под њим и око њега. Чамци, као јата птица, разиђоше се по води -- а узвици мрнара, као растераних птица, испунише атмосферу:

А топ у луци рикну из свег гласа, Пронесе се ваздухом крупан глас, који се у води изгуби.

Први утисци мора и брода, које саопштава читаоцима сам господин Балцер, уводе нас одмах у само срце причања. Из опроштајне молитве видимо како је чврсто свезана ова сива гомила с вером и земљом својих отаца — у разгледању лађе и примедбама о њој радозналост, духовитост и бистрину у опсервацијама сељака — у разговорима појединих групица варљиве наде, које ће му припремити ужасно разочарење.

(Свршиће се).

ТАДИЈА Ст. ГРАБОВСКИ,