Srpski književni glasnik

ОДЛОМЦИ

ИЗ ХОЕНЛОБЕОВИХ МЕМОАРА О БАЛКАНСКИМ ПИТАЊИМА.

| (8)

Берлин, 14. јуна 1878.

Данас ми био Бловиц. Поче одмах с тим како га пресрели свуд да ће се све држати у највећој тајности. Ту нема према том посла за њ, он може отпутовати. Упитах га потом, шта је чуо и приметих да ништа не зна о јучерашњој седници.

Расплину се у проматрања о задацима Конгреса, о чему га само слушах. Боји се и страхује од карактера лорда Биконсфилда. Уображен је и неповерљив. Чим се предусретне љубазно, или ако је уопште ко учтив с њим он постане неповерљив и држи „адиш'оп уеш! је шен те дедапз“. Нисте ли с њим учтиви, одмах замера. То може довести до несклада у Конгресу. Јавно мнење у Енглеској је уза њ, али само стога, што је пожњео досад успехе на миран начин. Оног часа, чим јавно мнење дозна, да лорд Биконсфилд и сувише претерује, изгубиће од угледа. Бловиц држи, Руси ће попуштати само до извесног момента, и даље не, већ пре ратовати. А Енглези неће рат. Зависиће дакле све од тога, да се јавно мњење у Енглеској у згодан час нато опомене. Одговорих му, то може учинити, ако до тог дође, коресподенат „Тајмсов“.

Берлин, 15. јуна 1878. Напоменух да у том може бити опасности, што ће Енглеска претерати у потраживањима, да ће Русија најзад пре пристати на рат.

ПОРАСТЕ РРА РЈ > УРИНУ РУТ