Srpski književni glasnik

МАУ ум

132 Српски Књижевни ГЛАСНИК. Али како међу Словенима уопште не теку идилични односи него распре и вражде, и чак вековна и крвна непријатељства, то треба радити на умирењу тих непријатељстава ако се мисли радити на културној и економској заједници. Најача је вражда међу Русима и Пољацима, и зато је најпре требало њу изравнати. Крамарж се дао на дело, посредовао између Пољака и Руса. Он је и успео, и први неословенски конгрес, држан јула 1908 у Прагу, имао је за чланове измирене делегате ру: ског и пољског народа, и представљена сва словенска племена, и Србе наравно.

Други конгрес био је заказан за ову годину, са седиштем у Софији. Протекле су две године од тога доба, и више се ствари десило од велике важности и које су морале утицати на словенски покрет. Руско-пољско питање, које данас занима целу Русију, које се с грозни“ чавом ревношћу тамо претреса и које је целу Русију поделило на два велика и завађена табора: либералне елементе који су за праведно и хумано решење питања, и реакционарне и консервативне који су против; — руско-пољско питање заоштрило се толико да је сваки за: једнички рад међу Русима и Пољацима прекинут. Пољаци зато нису ни дошли на конгрес у Софију, где су Руси били у претежном броју.

Код нас Срба такође је било узрока за неповерење '

према новом покрету, и за извесну резерву. Најпре, од сазива првог конгреса до сазива другог, десио се један догађај од пресудне важности за нас и за наша словенска осећања: анексија Босне и Херцеговине. Анексија, наиме, која је за нас смртни ударац, није била предмет претеране бриге међу неословенима; на првом припремном састанку словенских делегата у Петрограду маја 1909, она није довољно заинтересовала кругове неословена, и ми смо Срби имали жалосно искуство да не нађемо по:

требну потпору у Словена, и ако смо се увек радо ода-.

зивали сваком покрету словенске узајамности и солидар= ности. То је искуство могло с правом охладнети наше

( А но У

МоЊУ ВЕРУЈЕ УМА

Д аи ле аи ђ “ ка Сања а -љав ан 5 . аи аса %У да 4 - т х М по ИТ РУЦИ УНИ ОРИ УНН и