Srpski književni glasnik

МИ ~ ИД > пе и: сре Е ;

Мр а уто

ДЕЧАНСКО ПИТАЊЕ. 1

Амбасада споразумно штогод помогле изради овога уговора. Овим уговором: даје се старешинство рускоме калуђеру; не ограничава се број руских калуђера који могу ући у Манастир; не ограничава се време за које калуђери могу да остану у Дечанима; даје се право потпуног уживања прихода манастирских сем 20%; даје се право братству да бира старешину манастирскога већином гласова.

Митрополит рашко-призренски Г. Нићифор уступио је овако Дечански Манастир руским калуђерима из Свете

Горе, и ако су били познати и њему и тадањем при-

штевском конзулу Г. С.Ј. Аврамовићу услови владе Др. Михаила Вујића, под којима је она дала овлашћење своме посланику у Цариграду да само преговара са Руском Амбасадом о уступању манастира Дечана на привремену управу. А ове услове влада генерала Цинцар-Марковића није изменила никаквим новим инструкцијама.

На основу општих одредаба Васељенске Патријаршије о Манастирима, Митрополити имају право надзора над Манастиром, а и руковања имањем и приходима по нарочитим правилима. (Чл. 1 и чл. 8 општих одредаба). Митрополит рашко-призренски имао је канонски права да преда Манастир на управу другоме; друго је питање да ли је, с обзиром на важност манастира Дечана, то требало учинити без канонима тражених услова, без одобрења или бар без споразума са ким треба.

Мешовита комисија коју је саставила у јесен 1903 године влада генерала Грујића да извиди питање о предаји манастира Дечана руским калуђерима (у којој су били Ми. трополит Димитрије, синђел Платон, протојереј Никола Божић, протојереј Стеван Димитријевић, Стеван Петковић, државни саветник, Љубомир Давидовић, Ђока Несторовић, и тако даље) утврдила је да Митрополит Нићифор није по канонима поступао у овоме питању, па да је и његов уговор без вредности. Разлози комисије су били ови:

1., зато што је закључио уговор са калуђерима из другога подвлашћа пре него су они добили овлашћење од управе манасгира Хилендара у чијем су они подручју;