Srpski književni glasnik

У %

Број СРБА И ХРВАТА. 35

тистика има и да се допуни. Јер на жалост и она има један недостатак исте врсте, који има и статистика Флоринског: Нидерле .узима у српске крајеве под Турском само новопазарску област, Косово, Метохију и скопљанску епархију, а све даље на југу прибраја Бугарима. Ми се у овом погледу не можемо сложити с уваженим професором, а разлоге за то навешћемо даље, у одељку о Србима у Турској.

Не може нас дакле потпуно задовољити ниједан од наведених бројних прегледа за Србе и Хрвате. Осим тога Нидерлова статистика вреди само за 1900 годину, а од тога нас времена раздваја већ поприличан период од десет година. Зато сам предузео, да у овом чланку с обзиром на све новије податке, од којих неке имамо у литератури а неке сам ја сам добавио, примакнем ту статистику и за коју годину ближе, бар до 1905 године.

За неке српске крајеве већ знамо број Срба у 1905 години. А за већину српских и хрватских земаља знамо по тачним израчунавањима колики је годишњи прира-: штај Срба и Хрвата, те се може израчунати и колики је био 1905 године њихов приближан број. Ова израчунавања ће без сумње само мало одступати од правих бројева за Србе и Хрвате у 1905 години, јер прилике у српским и хрватским земљама од 1895 до 1905 године (то су године последњих пописа) нису се нигде толико измениле, да би то имало каквог јачег утицаја на промене у прираштају становништва. Најтеже је било, као што ће се даље видети, доћи до поузданијих бројева за Србе у оним земљама, за које нам је годишњи прираштај непознат, а то су српске земље у Турској и Црна Гора.

Срби у Србији. Према статистичким податцима од пописа из 1900 године! у Србији је те године било Срба 2,298 521. То су готово све Срби православне вере, јер

1 Види „Годишњак“ српске државне статистике за 1906 год. (ХЕ књига. У Београду, 1909). 3.