Srpski književni glasnik

Број СРБА и ХРВАТА. 45

брахицефалијом се међу Јужним Словенима највише одликују Срби,“ и јадранска раса, које међу правим Бугарима и нема" напротив је један од карактеристичних знакова за језгро сриског народа.

(Наставиће се).

Д р. Јован ЕРДЕЉАНОВИЋ.

К'ичовљеве речи: „Међу западно-македонским Бугарима чешће се срећу лица с отвореним, испупченим челом и шиљастом брадом, са шиљастим, често грбавим носом, с танким, подужим брковима, малим и тамним, живим очима, тамном кожом и косом“. Заборавио је рећи, да су људи тога. типа редовно и високог или повисоког раста. Ватев у својој мало пре поменутој књизи (,„Соптћиоп..“, стр. 457) нарочито напомиње, да ће „македонски“ Словени бити нешто вишег раста него прави Бугари.

2 Због тога и Деникер (у мало час наведеном чланку „Гез Вијсагез...“, стр. 462), истичући знатну брахипефалију код Словена у западним деловима битољског и солунског вилајета и тражећи јој узрока помишља и на мешавину са Србима (он узима као Србе Словене даље на северу од т. зв. „Македоније“ бугарских писаца).

3 Види за то: Ј. Пешкег „Гез гасе еђ јез реџпрјез Аде Ја [егге (Ратја, 1900). Стр. 390—392.

1 Јадранска раса није, као што би се по имену чинило, распрострањена само по јадранској области, него је имг иу средњојиу западној Европи (у Алпима и у Француској) и јот, што је за нас нарочито знатно, код свих словенских народа који станују у Карпатима или се на њих наслањају: код Малоруса, код Пољака и код Чеха, а има је још и код Словенаца. (в. Ј. ПетКег: „Ге5 гасез...“. стр, 391, 392).