Srpski književni glasnik

Руму А

АлимпијЕ ВАСИЉЕВИЋ. 741 Вишој Женској Школи; а друге две, Милка и Небесна, управљају домаћим пословима. Син, Љубомир, свршио је правни факултет у Великој Школи у Београду, па онда је као државни питомац провео неко време у Паризу, ради специјалног изучавања криминалног права. По повратку из Париза био је ступио у дипломатску службу, те провео неко време као вице-консул у Пешти, у Скопљу и у Солуну. Сад се посветио књижевним и публицистичким радовима.

Врлине, којима се Алимпије Васиљевић и као Србин и као човек одликовао, и дела и заслуге, којима је он заслужио признање и захвалност народа, будиће трајне успомене на пољу узоритих примера патриотске дужности и човечанске племенитости. Нека би то уверење, са свима оним сведочанствима признања и симпатија, којима је био обележен свечани опроштај са незаборављеним покојником, ублажило жалост његове неутешне породице, која је и народна жалост.

Поклонимо се пред сени Алишмпија Васиљевића, који је својим патриотским радом припомогао напредном развитку српске књиге и науке, а уједно и територијалном увећању и народној слободи и независности Србије!

Владимир ЈОВАНОВИЋ.