Srpski književni glasnik

ЈЕДНА ЕНГЛЕСКА ПОСЕТА ЊЕГОШУ. 711

од својих чаробних места, не треба да се буни ако остане без идеје о њиховој лепоти. Најсличније још што постоји, то су мореузи у Источном Архипелагу“.

Затим, пошто је ипак покушао да речима да једну слику Боке, путник описује приступ брода у которско пристаниште. „Наш долазак потпуно је узрујао ово мало место. Ово је било свега други пут да један ратни брод развије британску заставу у овим водама — први посетилац била је, мислим, ескадра сера Вилиема Хоста.!

„Цело место је изишло да нас види, и пристаниште је било пуно чамаца са племством и одличним грађанством. Као сви Аустријанци које сам познавао, они су били ванредно љубазни и добро расположени према енглеском имену. Брзо смо се упознали и измењали по: зивнице. Њихове музикалне душе биле су очаране свир: ком наше доиста одличне маринске музике, а ми њихо-· вим гостопримством. Два дана која проведосмо у узајамним указивањима части били су нам корисна за наш план путовања. Од нових пријатеља сазнадосмо појединости црногорске етикете. Посету без пријаве Црногорци сматрају као недовољно учтиву и мало пријатељску, с тога нам которски познаници дадоше једног гласника, чији смо повратак очекивали забављајући се пријатно“.

После једног погледа на црногорске планине какве се виде из Котора, наш путник нас извештава да су он и његово друштво, сутра дан по свом доласку, први пут у свом животу видели „представнике црногорског народа“. Разуме се, што их је навише очарало, то је на-

1 Енглески марински капетан, Нелзонов ученик и пријатељ, сер Вилием Хост, напао је више пута француску флоту, с успехом, за време ратова с Наполеоном и учествовао је у опсади Котора 1813 године, када је Бока била обећана Црној Гори. О њему видети ове списе: Метотв ата Тећетв ој Сарћат 5т УГипат, Нозте, Топдоп 1833, 2 уодштез; Зеттесе Ајова, от Тће Мата: Сатеет ој 5" Трипат. Нозће, Топдоп 1887; Е. СћеуаНег, Назћотте аде да татпе јгапсалзе, ћјоте ТУ, Рамз 1886: Раш Раш, Га Праитатће ае 1797 а 1815, Рам, 1898.

495