Srpski književni glasnik

БоРБА ЗА ЖИВОТ И УЗАЈАМНОСТ КОД животиња. — 781 покривена, — у доњу жуту низију амурску. Неколико дана непрекидно трајао је прелазак хиљада и хиљада срна преко реке у теснацу Малог Кингама где је Амур најужи. Хиљаде су их дуж реке поубијали Козаци, који нигда такву огромну селидбу срна нису видели, па ипак су оне једнако надирале. Кропошкин се диви духу солидарности и интелигенцији ових животиња. Јер простор од куда су се кретале велики је као Велика Британија; на томе простору групе срна доста су разређене, па је за цело требало доста труда да се споразуму за прелаз Амура и то баш све на месту где је он најмање широк. (Р. Кгоро К1п: Мише! Ад, страна 49).

Зверови — месождери и по својој нарави и по начину добављања своје хране најмање су подобни за живот у друштву. С тога они обично живе или сасвим усамљени или у својим малим породицама; то нарочито важи за животиње из племена мачака: за лавове, тигрове, леопарде и тако даље. Па ипак има случајева када њихова међусобна нетрпљивост уступа место уверењу и разлогу: да се удружини може до бољег лова доћи. И тако постају привремени скупови са поделом рада међу појединим особама. — Јужно-афрички лавови иду у лов удружени чешће но северо-афрички, који су овај обичај вероватно изгубили под утицајем веће опасности на којг су наилазили кад су ишли у гомилама. Вероватно је да су сви грабљиви сисари били дружевнији и у друштвима живели кад су по већим просторијама могли господарити без опасних противника.

Курјаци се много чешће но лавови удружују ради лова. На веће животиње, као на говече или коња, неће без организованог друштва ни нападати. — Шакали, дивљи и пусти пси, скупљају се у дружине, па смело нападају тада и на тигрове. леопарде, медведе и носороге. — Лисице живе усамљене у нашим крајевима, а удружене у пределима где је мање људи. То важи и за медведе.