Srpski književni glasnik

812 Српски Књижевни Гласник. споразумно решавају. Поред овога је предвиђено да сео школскоме питању поднесе турској влади меморандум, у коме би се изложиле тачне погодбе под којим би се, на основу новога турскога устава, то питање имало расправити. Овоме је додата жеља да се признаду правна лица како би она могла на своје име подизати школе, цркве, куповати непокретна имања.

„У Солуну, Битољу, Скопљу и Приштини чине се велике припреме за султанов дочек. На Косову Пољу, код Муратовога Тулбета, биће изведена велика манифестација муслиманска. Мехмед М ће клањати на гробу свога претка, а турска војска ће имати да се у великоме броју покаже у Старој Србији, добро обучена и с новим оружјем, нарочито с топовима, којих се још једино прибојавају Арнаути. У Битољскоме вилајету, као и у санџацима скопљанскоме и серескоме, ексархисте се стално организују за евентуални отпор националистичким тежњама младотурских представника и за могућно нападање на остале народности које се противе тежњама њиховим. Због донекле измењених односа турско-бугарсках, после промене владе у Бугарској, турски управљачи гледају кроз прсте тој радњи.

На Криту се чине припреме за општинске изборе. Муслимани и Хришћани се спремају за велико учешће, и изборна борба ће бити врло огорчена. Борби ће дати оштрији карактер то што је Шеик-ул-ислам поставио за кадије у Канеји, Ретимну и Канди три Муслиманина. Ово је урађено зато да турска влада документује свој суверенитет над острвом Критом. Хришћани су држали збор и одлучили да не допусте овим кадијама да дођу на Крит. У исто време су известили и консуле Сила Заштитница у Канеји о тој својој одлуци. Консули су о томе известили своје владе, и између њих и отоманске владе почеће преговори како да се то питање реши.

ИностРАНИ.