Srpski književni glasnik

814 Српски Књижевни ГлаАСНИК.

изишле су сада у засебној књизи. „Басне“ имају за развијање какву здраву мисао или јаче осећање, увек са довољно јасним „наравоученијем“. Писац има способно · сти за изналажење анегдота или ситуација; он црта личности са неколико прецизних потеза, уносећи израза и боје. Желети је било да је писац био пажљивији при одабирању, јер има неколико слабијих, у сваком случају недовољно разрађених ствари, што нешто слабе утисак који у својој целини даје ова добра књига. Х.

„ИСТОРИЈА СРБА“ К. ЈИРЕЧЕКА. — Изишла је из штампе, — у исти мах у немачком оригиналу и у савесном и у зналачком српском преводу Г. Др. Јована Радонића, — жељно очекивана „Историја Срба“ од Г. Константина Јиречека. Од Г. Јиречека, који у европској науци има тако велики глас, и који са пуно разлога важи као један од најбољих зналаца прошлости балканских Словена, очекивало се много. И то очекивање није било на празно: већ се сада, по овој првој књизи, која иде до 1371 године, може без икакве резерве рећи: да од Ранкеове историје српскога устанка на страни није ништа боље написано о Србима, и да је то најбоља, најнаучнија и најпотпунија историја српскога народа коју до данас имамо. У „Српском Књижевном Гласнику“ биће опширније говора о овој, за нас Србе драгоценој књизи. За сада ваља истаћи њену обилну и сигурну документацију, масу нових, до сада потпуно непознатих чињеница. Српска прошлост приказана је са свију страна, и у сасвим новој светлости. Тек сада ми ћемо имати појма како су изгледали наши стари по досељењу на Балкан и како су се формирале наше прве државе. Књига, нешто одвећ концизно писана, изгледаће можда сува широј публици која воли општа разматрања и патриотске фразе, али за онога који уме да чита и који воли речитост голих чињеница, имаће своју велику занимљивост. Интелигентна публика српска умеће да оцени ово капитално дело ученог словенског историчара.

„ФРАЗЕ и ФАКТА“. — У свом котрљању на ниже, Г. Станоје Станојевић није се могао зауставити, и, савршено морално неосетљив као што је, одговорио је на моје писање о његову памфлету. У „Делу“, књижевном органу странке којој за сада припада, он је, под насловом „Фразе и факта“, одговорио онако како се само од њега могло очекивати.