Srpski književni glasnik

А и тај ПИ ИЕ и “ут у 2 о > + - и У '

Позоришни ПРЕГЛЕД. 883

корумптивни режим, то ће таст и зет, поводом једнога зајма, доћи до великих пара, Марко ће бити осуђен на смрт, а Јованка постати госпођа министарка. Какор Заштор По чему2 На који начинрг По коме праву По којој то људској савести 2...

Него, да свршимо историју. Преки Суд осуђује Марка на смрт (гимназијски предавачи су врло опа: сни по један режим!). Јованка је то чула и долази на сцену, а сцена је министарска соба уз сам парламенат. Како је све раније лепо објашњено, то нико живи не зна шта ће ту сада Јованка: да ли је дошла оцу или веренику у посету или по хитноме послу, или је, можда, дошла због Маркове осуде на смрт. Мало доцније, види се да је дошла да моли да се Марко помилује. Како је за помиловање сасвим доцкан, то се Јованка, после мало разговора са оцем и вереником, повлачи са сцене. По ономе што је наговештено, Јованка треба да иде или кући да руча, или да се убије. Она је, ради ефекта, изабрала ово друго. Отац је наслутио да је она изабрала ово друго, ма да је могао и оно прво да закључи, и послао је за њом скупштинскога слугу да припази на њу. И ако је и слугу послао, те: лефон је, после неколико тренутака, зазврјао као у /10слови су послови и саопштио у десетерцу: Јованку је прегазио трамвај!

Пошто се и Ана Карењина бацила под железничке точкове, то, коме је у вољи, нека закључи да има уметничке сличности између Ане Карењине Лава Толстоја и Рачуна Мите Димитријевића.

БРАНКО ЛАЗАРЕВИЋ.