Srpski književni glasnik

892 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

ногорске Народне Скупштине, која је нарочито сазвана у ванредну сесију и после изгласанога поверења Томашевићевој влади за њену спољну политику.

Руска влада преко свога амбасадора у Цариграду чинила је на Порти корак односно држања Турске према Црној Гори. Руски амбасадор је скренуо усмено и писмено пажњу турској влади да прикупљање турских трупа у непосредној близини црногорске границе не стоји у сразмери са арбанаским покретом, да оно може изазвати сукоб који би, по последицама, био врло опасан по општи мир. Војне мере које је влада Црне Горе предузела за заштиту границе, казао је Г. Чариков, не могу се узимати као некакав акт непријатељства према Турској, већ као мера обичне обазривости. И за то руска влада мисли да ће отоманска влада без одлагања одлучно изјавити да нема никакве агресивне намере према Црној Гори, и тиме припомоћи да се успоставе што пре редовни односи и отклоне сви узроци за даље несугласице.

Турска влада је ову представку, и ако је чињена у облику пријатељске опомене, примила готово врло не: повољно. Њен одговор је био доста кратак. Из одговора се могло видети да влада није задовољна овим по: ступком Русије, а у исто време да њене намере нису довољно јасне. Ола изјављује да нема никакве војне намере, а међутим стално шиље војску дуж прногорске границе од Берана до Скадарскога Језера. Гурска војска оперише још у томе правцу; њена бројност је таман у обрнутој сразмери са бројношћу побуњених Малисора као и са стварним ресултатима њених операција. Турске власти користе се овим те раздају муслиманима оружје које су им лањске године одузимали; за кратко време муслимани дуж границе црногорске, српске и бугарске биће оружани. Старо страховање од споразума међу балканским словенским државама као да је опет захватило турске војничке кругове. Како ће се оно манифестовати даље, моћи ће се, може бити, видети приликом султанова доласка у Старој Србији. ИнострРАНИ.

пе

% Е 5 4 а з -

> руси

[= +

ди љ њ: "ОК

Ми а 4