Srpski književni glasnik

4 >» ји“ Цр--

СТУДЕНТИМА. 229 Камиле Пелтану, који сте тако велики беседник и тако чист писац; ваша, Анри Беранже, филозофе и политичару, непобедни и углађени полемичару; ваша, Емиле Бутру, Ковесе, Пенлеве, Едуарде Пелтану, де Пиза. Свима вам из свег срца захваљујем.

И ви, Госпођо, која сте љупкост и ритам, ви која сте уметност и лепота, примите, узвишена и дивна Барте, захвалност и поштовање најпонизнијег међу онима који вам се диве.

Ја сам срећан да будем у вашој средини, у овој старој Кући, седишту старог Медецинског Факултета. Она се претварала у рушевине. Ово камење које сте ви опет подигли са побожном ревношћу, ове дворане са украшеним сводовима, ови прозори са луцима који се састају у врху, говоре о дугој прошлости. Овај лепи амфитеатар, најзад, који на оквиру испод свог крова носи четири симболичне животиње, Петла, Роду, Гемаи Змаја, подсећа на време кад је било тако тешко наћи лешине за предавања, да је требало врло скупо плаћати џелату за тела погубљених или ископавати мртве из гробља. Са хирурзима су тада врло рђаво поступали лекари који нису трпели да ти лупежи (тако су они звали господу хирурге) носе титулу доктора, докторску хаљину и капу. Времена су се, у овом погледу, срећно изменила.

Између успомена на које подсећа ваша Кућа, гледаћу да једну не заборавим, успомену на Ециклопедију. Факултет је био издао дворану првог спрата издавачу Енциклопедије, Панкуку, који је ту нагомилао хиљадама примерака овог обимног дела, и њихова тежина била је толика да је под није могао издржати. Факултет је 1784

" морао наредити да се под подупре. Али не један стари

под него један стари режим разби Енциклопедија, или, говорећи тачнијг (јер руши се само оно што је трошно), Енциклопедија обележи крај једног света.

Ово велико дело објави и одреди једно ново друштво, основано на производњи; оно даде признање ручном раду ; оно изложи науку заната и примену вештина. Дело

34