Srpski književni glasnik

| 4

"РГ | РУЗИНЗЕНА

СТУДЕНТИМА. 531

дите мудрице. Мудричење је најнижа врлина. Сневајте, радите. Ви ћете имати много да учините, требаће вам да затворите у једно кратко време не само, како каже Хорације, дуга надања, него и удвојени рад против егоизма, незнања и страха. Човечанство добива са сваким поколењем по мало; али то мало је много, јер се додаје оном што се стекло раније, те доприноси да се положај људи с дана у дан чини бољим и блажим. Овај напредак нарави може се пратити у протеклим временима; без сумње, има назадовања, има тренутака застоја; али на крају, добијамо у знању, мудрости, моћи. Ми знамо боље да заповедамо природи, знамо тачније да прилагодимо земљу нашим потребама, нашој вољи, нашим уживањима; знамо да из ње извучемо више снаге и више лепоте. Радите кад дође на вас ред и извршите свој задатак, будите бољи од нас, ја вам желим то, као што ћете и ви једног дана пожелети својој деци да вас надмаше храброшћу, генијем, вредношћу.

Верујте ми, драги Другови, и поред грубих прохтева, и поред насиља, сила која управља светом јесте Мисао. Још више, Мисао ствара свет, одржава га, преображава га. Мислити, то је битни чин — све остале радње имају трајног утицаја само док су Мисли потчињене.

Немојте се никад плашити да смело мислите, и објавите увек своју мисао. Само тако је човек добар, само тако је човек велики. Мислите, будите мисао око себе. Волите мисао код другог кад одговара вашој, поштујте је кад јој је супротна. Умејмо, драги Другови, умејмо саслушати оно што нам се не допада. Само кривични закон (знам да чиним преступ говорећи овако, и ја га чиним драге воље, задовољно, весело), само кривични закон казни затвором и глобом човека који је говорио, који је писао против наших мишљења, чак најоснованијих, против наших осећања, чак најдражих, против наше вере, чак најватреније. Примењивати такав закон, то је сра: мота, то је поруга за васколико Друштво. Да се један