Srpski književni glasnik

532 · Српски Књижевни ГлаАСНИК.

чланак у листу казни затвором, то је чудовишно и то је глупо.

Али како га побити после овог> Како претресати што са човеком кога су затворили и како га убедити2 Ви му признајете највишу надмоћност да страда за своје мисли, како ћете му насупрот ставити своје мисли, изврсне можда саме по себи, али које вас нису стале ваше слободе, ваших добара, и које су због тога мање драгоцене него његове. Исто толико колико верску нетрпљивост презиримо и политичку и моралну нетрпљивост, и укинимо све законе против обесвећења, чак и законе против грађанског обесвећења.

Али речи, будући дела, могу бити опасна дела. То је истина. Зато борите се против оних мисли које вам се чине штетне. Борите се против њих речју. Реч је једино оружје које може погодити реч.

На жалост, драги Другови, о свим људским идејама може се препирати, о свима без изузетка. Знајмо их саслушати и претресати их све.

Добро је да се изнесу на видело сва мишљења. Познајмо боље и оно што је јако и оно што је слабо у људском духу. Нема мисли потпуно тачне; нема мисли потпуно лажне. Рецимо себи да нисмо никад у потпуном праву и да наши противници имају једним делом право, или боље: ако би било опасности да сувише хладна мудрост следи нам душу, оставимо све мисли о верама, о друштвима, о човеку, о отаџбани да се јаве у пуној сло. боди, која ће боље него све законске стеге потпомагати добру интелектуалну и моралну равнотежу у земљи.

Немајте никаквог фанатизма, чак ни фанатизма нађених истина, који би се могао окренути протих узвишених истина што се нису још сасвим указале. Чувајте, снажите овај дух испитивања који једини чини могућним напредак науке и без којег не би могло бити у свету ни сажаљења, ни трпљивости, ни широке људске симпатије. Сумњајте, али не падајте, преклињем вас за то, у рђаву ћуд доста смешну, и, мислим, данас потпуно ста-