Srpski književni glasnik

О жени у ГРКА и РИМЉАНА. 691 слажу, међутим, са правим стањем ствари. „Ако се добро сећам, Елија — обраћа се он једној — ти си имала четири зуба. При једном кашљу испала су ти два, при другом опет два. Можеш сада без бриге кашљати цео дан: нема више кашаљ шта да ти упропасти“. Другој опет овако одређује датум рођења: „Ти се, Лезбија, кунеш да си се родила за време Брутовог конзуловања. Лажеш, Лезбија: ти си се родила још за време краља Нуме.: Па и то није истина: судећи по томе колико си векова наређала, изгледа да си начињена још од Прометејевог блата“.“ За другу опет даму спремио је врло галантан епитаф: „Овде се — једва једном! — протеже Плауција, Пирина кћи, Несторова маћеха, коју је још девојка Ниоба знала као седу, коју је стари Лаерт називао бабом, Пријам дадиљом, Тиест таштом, и која је испратила на онај свет све могуће вране.“ Исто је тако негалантан Марцијал према дамама чија лепота није сасвим несумњива, и које би раде да, колико могу, ретуширају доба и физиономију. „Ликоридо — вели Марцијал једној њих њих — ко је сликао твоју Венеру [то јест твоју лепошуј, тај је очевидно хтео да поласка Минерви“." Другој опет шаље овакав поздрав: Ти ми, Гелија, кад год ми пошљеш зеца, кажеш да ћу седам дана бити леп". Ако, сунце моје, не правиш шалу, и ако је

' Краљ који је од Марцнијала и Лезбије далеко као Стеван Немања од нас.

2 Прометеј је, по једном предању начинио првог човека од земље (као и у Старом Завету).

3 Пира је живела још пре потопа, Нестор је познат још у Илијади као најстарији Грк; исто тако и Лаерт, отац Одисејев, спомиње се још у Одисеји као сасвим остарео. Ниоба, Пријам и Тиест су такође митске личности из врло давне прошлости. За вране су стари веровали да живе веома дуго.

а Венера и Минерве су се такмичиле у лепоти — сетимо се на пример суда Парисовог и златне Еридине јабуке —. Венерина ружноћа је, дакле, свакако, индиректан комплименат за Минерву.

5 Стари су веровали да једење зечјег меса даје лепоту. 44%