Srpski književni glasnik

720 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

о —————

Владимира Назора, и помиње збирке „Под Тимором“ Јосипа Миликовића и „Искре срца мога“ Драгана Дујмушића. Од приповедача говори о Бранимиру Ливадићу, Матији Лисичару, Ивану Козарцу, Анту Ковачићу. Чланак бележи „Нове студије и портрете“ Анта Петравића и радове Др. Бранка Дрекслера и В. Францева о Станку Вразу. На крају је реч о педесетогодишњици Хрватског Казалишта и о модерним драмским писцима Иву Војновићу, Милану Марјановићу и Милану Огризовићу. После чланака Г. Др. Илије Ивачковића у берлинском часопису „Аиз кетдеп 2ппсеп“ („Српски Књижевни Гласник“, ХХП књига, 154 и 391 страна) ово су први добри редови о српско-хрватској књижевности у немачким часописима. По нас је у толико пријатније што их је писао странац коме се ни у којем случају не може приписивати национална пристрастност. А.

„Дунавско Питање“. — У Паризу је изишла књига Ж. Деморњиа (8. ОПетогопу): „Га Опезноп ди Папиђе“. То је извод из једног университетског курса о географији, етнографији и политичкој историји дунавских обала, али главна садржина књиге је питање о пловидби на Дунаву. То патање, регулисавано у Паризу 1856 и у Лондону 1883, сада је поново искрсло на решавање. Баварска је целу ствар наново кренула. Х.

ДРУШТВА И УСТАНОВА.

Српска КРАЉЕВСКА АКАДЕМИЈА. — У вези са својом одлуком од 3 јуна прошле године о издању пљеваљског рукописа Козме Индикопловца, Председништво Академије одлучило је 8 октобра ове године да се снимци овога издања израде у Бечу под руководством Г. Др. Стржиговског, а филолошки деб издања да се повери академику Г. Др. В Јагићу.

Академија Природних Наука имала је састанак 27 октобра ове године, на коме је академик Г. Сима М. Лозанић приказао седмо саопштење своје расправе „О електросинтезама“, које ће се штампати у „Гласу“ 1 разреда.

Уусме

· | || | 4

МЕРИ

ПРИ

Власник, Богдан Поповић. — УРЕДНИК, ЈОВАН СКЕРЛИЋ,