Srpski književni glasnik

СРПСКЕ НАРОДНЕ ПЈЕСМЕ.

— БИБЛИОГРАФСКИ ПРЕГЛЕД ЗБИРКИ | (Крај). Исте године изишао је са једном својом збирком народних пјесама и познати и многозаслужни Вучић Вуков, Вук Врчевић, човјек, који се дотад највише бавио куп: љењем краћих народних приповиједака и описивањем народних обичаја, пошто је раније Вуку, за његову збирку, дао велик број народних женских пјесама, већином херцеговачких. Према наводу Г. П. Поповића наслов је тој збирци: „Српске народне пјесме женске“. („Преглед српске књижевности“, стр. 405). Ја је нијесам могао да до. бијем ни у Народној Библиотеци у Биограду, ни у би: блиотеци Словенског Семинара у Бечу, ни у Универси тетској Библиотеци у Загребу.

_ Симпатични руски конзул М. С. Јастребов објавио је у Петрограду 1886 своје дјело „Обнчаи и пћени турецкихљ Сербовљ“. Ту има много детаљно описаних народних обичаја и пјесама, које су с њима у вези; има осим тога и неколико самостално објављених пјесама из тог тако мало црпљеног краја. Занимљиво је да међу њима има много легенада као о Исусу, св. Јовану, св. Илији, св. Алексију, и тако даље. Та, са извјесним роман. тизмом рађена књига изишла је 1889 у другом, нешто измијењеном издању, такође у Петрограду.

1888 издане су у Новом Саду „Разне српске на: родне пјесме“, које је сакупио по Боци Которској и око: лини дубровачкој Милан Осветник — Александар Ми: