Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 783 угледних раднака на зближењу Србије и Бугарске, који би утврдили један план за такав рад на стварној основи. Крајем месеца октобра састали су се угледни Срби и Бугари у Софији да, као приватни људи, утврде план рада који би у првоме реду имао да тежи остварењу најпотпунијега облика економскога зближења у циљу отпора јачим економским и политичким завојевачима. На томе састанку је створен Комитеш за економско зближа: вање Бугарске и Србије. Комитет има 48 чланова, српску и бугарску секцију, које се не мешају ни у унутрашњу ни у спољашњу политику. Обе секције имају за задатак да проучавају економска питања од утицаја на споразум, да проналазе и употребљују начине и средства за решење тих питања, као и да се брине о стварању што тешњих веза међу грађанима из Србије и Бугарске.

Главна тачка програма овога Комитета је да постигне потпуно и свестрано зближење између српскога и бугарскога народа на економској основи А први посао је да отклања све тешкоће које данас постоје између Србије и Бугарске.

Најважнија питања о којима Комитет мисли да обавести све важне чиниоце у обема државама јесу: питање о поштанском, телеграфском, телефонскоме и жељезничкоме саобраћају; питање о трговачким и пограничним односима у опште; питање о социјалноме за: конодавству, питање о изједначавању законодавства о патентима, о трговачким агентима, о осигуравајућим друштвима, 0 индустријским предузећима; питање о узајамној помоћи у судским делима; питање о изједначавању диплома и сведочанстава из обе земље.

Задатак и програм врло мучан, али не и неостварљив.

ИностРАНИ.