Srpski književni glasnik

Нава 7 + У

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ. У 187

Но интересовање бугарске јавности приликама у Албанији нагло расте поглавито од како су Арнаути устали оружаном силом противу завођења младо-турских рефорама. Прве појаве незадовољства, које су прошле године манифестовали Арнаути на Косову, одмах су при: хватили бугарско-маћедонски радници, надајући се, да ће подржавањем арбанаских устаника, допринети слабљењу угледа и снаге Младо Турака, чега би природна после: дица била; анархија у царевини и поновно оживљавање маћедонског питања.

И ако је арнаутска побуна свршена без озбиљнијих потреса за Отоманску Империју, при свем том летошњи малисорски устанак привукао је на се највеће интересовање не само политичких него и војничких кругова у Бугарској. Сва шовинистичко-националистичка штампа била је одсудно на страни побуњеника. А један од нај'" виднијих арбанаских вођа одржао је у марту ове године на софијском универзитету предавање, на српском језику, о положају и жељама албанског народа, изневши истоветност бугарско-арбанашких интереса и тежња (аутоно. мија Албаније и Маћедоније) и потребу њиховог зајед. ничког рада. Предавач је био бурно поздрављен од университетске омладине.

Када су успеси Малисора над турским трупама до, вели у питање мир на Балкану, бугарски генерални штаб упутио је на бојно поље Г. Лепетића, активног официра софијског гарнизона, бившег црногорског официра, да лично проучи прилике у побуњеним крајевима. Г. Ле. петић је објавио резултат тих проучавања у својој бро: шури. Поред општих, добро познатих, историјско-гео-· графских података о Арбанији, писац је дао прегледан ток борбе између побуњеника и отоманске војске. Из пишчевих саопштења види се да су устаници показивали много више храбрости и ратне вештине, него турски официри и војници. То потврђују, у осталом, и обострани ратни губитци. Док је на бојишту остало 6200 војника, дотле су усташи изгубили само око 1000 људи.

50%