Srpski književni glasnik

796 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

5 ствари, до тога доба од 1860—1870, само броји 14 превода. МБ

„ОРОХИДРОГРАФИЈА МАКЕДОНИЈЕ“. — Под уредништвом Г. А Иширкова, издата је у Пловдиву (Хр. Г. Данов, 1911) топографска студија Васиља Кнчева о Маћедонији. У њој нема ништа што већ не би где год било у Кичевљевој „Македонији“, или другим краћим и дужим радовима његовим. Књизи су додата објашњења и азбучни списак имена, која су у њој спомињу. За књижевност 0 Маћедонији је ова књига свакојако једна добит.

Ин.

„НЕМАЧКЕ КОЛОНИЈЕ У Босни“. — У Сарајеву изишла

је немачка брошура Ј. Хајмфелсена: „Гле дешзсћеп Ко-

јопеп 1п Возшеп“. Уз књигу, која износи 119 страна, иде табеларни преглед привредних и културних прилика немачких колониста у Босни, као и географска карта њиховога простирања. Писаџ редом прегледа свих 19 колонија немачких, које су се почеле насељавати од 1879, и које данас броје на 3000 душа. Колонисти су дошли из Хановера, Олденбурга, Вестфалије, Саксонске, руских балтичких провинција, Галиције, Буковине, Угарске и Славоније. Као добар Немац, писац о тим колонијама говори у дитирамбичном тону. Се

„СТАРА СРБИЈА И АрнаУТИ“. — У угледном француском часопису „Га Кеуце де Раг5“, Г. Гастон Гравје штампао је чланак „Га МешШе-Зетле е! 1ег Ађапа!5“. На основу најнових радова, нарочито на основу великог и важног дела Г. Др. Јована Цвијића „Основе за геогра: фију и геологију Старе Србије и Маћедоније“, Г. Гравје приказује етнографске прилике у Старој Србији, жалосно стање ондашњега српског народа, анархију и тероризам Арнаута, општу несигурност, неспособност и немоћ турских власти. Уз чланак иде „Етнографска карта Старе Србије“, израђена по Г. Цвијићу. Цео чланак израђен је са пуним познавањем предмета, и има сву ргчитост жалосних старосрбијанских прилика.

ДРУШТВА И УСТАНОВА.

Српска КРАЉЕВСКА АКАДЕМИЈА. — Академија Философских Наука имала је скуп 4 новембра: 1. Према ре-

а

3 важи а кво аи

са нај ва:

А

зе

к »

»