Srpski književni glasnik

ране + “

ЉУБОМОРА. 803

„ложих му да и не правимо познанства у новој вароши, већ да живимо повучено, сами. Он рече да се то не може апсолутно избећи, јер он већ тамо има познаника и мораће да ме упозна с њима, али ја, ако га волим, могу се понашати како он воли. Сузе, неисплакане сузе су ми струјале кроз тело.

· Зар сам се ја икад могла понашати ружно! О, јесам, требала

си да видиш!

Прво нам је дошао један његов рођак. Његов рођак! Неко његов ми први пут долази у кућу. Ја сам хтела лепо да га дочекам и била сам врло љубазна. И тај добри човек отишао је врло задовољан. ИМ ја сам остала задовољна, јер сам видела да сам се допала његовом рођаку и мислила сам да сам угодила њему. Јао — сцена! Заљубила сам се у њега. Одмах сам се заљубила у ту протуву, и ако не знам ни ко је ни шта је. Расплинула сам се од љубазности, а бар да је заслужио. Чак му и није никакав велики род. МИ тако даљг. О, Десанка, како ме је болела та прва тако отворена увреда, како сам плакала и како сам се правдала! Ја увређена, правдала сам се. М он ми је великодушно опростио и казао ми да ме обожава и да ће полудети ако престанем да га волим. И ја сам веровала и уверавалн га да само њега волим и да ћу га увек волети. М, као неки лудаци, ми смо се после свађе грлили, и ја сам плакала.

Тако су се низале сцене за сценама, тако смо падали све ниже и ниже. Зашто сам се онако љубазно смешкала на онога писара Зашто сам онако прождирала погледом онога професора» Кад бих ја знала како они нису никакви људи, како су подлаци. Али бар бих требала да знам да треба будем скромна и да не гледам тако дрско туђе људе у очи, док мој муж пуца од муке. Ако га не волим више, треба да му кажем, па ће се одмах убити. А ја сам се заклињала и уверавала га да сам се на силу насмешила на писара, па би ми поверовао лажи. Јер он ме је у шали питао да ми није случајно муж љубоморан, а ја сам морала слагати да није. Професор је врло озбиљно питао о једној својој рођаци из мога места, да нисам могла бити неучтива да му не одговорим, ни толико сељанка, да га при томе не погледам у очи. Ако сам

_ изгледала необично, то је само из страха, јер сам видела како

ме муж сумњиво гледа и предосећала сцену. Преклињала сам га да буде добар према мени, јер се 51"

"ЖВ"

АЕ