Srpski književni glasnik

808 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

тиранин, ја сам мислила да онда треба да трпимо ми које је

таква судба задесила и да патимо саме, да сачувамо бар од бола нама блиске људе. И тако сам се ја клонуло предала судби и сматрала сам да је лепо од мене што се никоме не жалим.

Кажу да има и жена тако љубоморних, да и јаки људи могу да наиђу на такав пакао. О, а зашто трпе> Зашто се не ослободе» Лудо је трпети пакао због страха од скандала и од светског оговарања. Ако је љубомора лудило, онда је друштво дужно да нас ослободи од заједнице с лудаком.

Веруј ми, Десанка, да се нисам у последњем тренутку спасла, да нисам имала где да побегнем, ја бих или полудела или заиста постала неваљалом, или бих се пропила од очајања.

Било је то о Ускрсу, пете године нашега лудачког живота. Било је међу нама примирје. Његова страст била је гладна, и он је био љубазан, а ја сам, жељна мира, равнодушно примала његову љубазност. Захтевао је да идемо на једну забаву. Замерило би нам се да не идемо. И он је обећао да ћемо доћи. Равнодушно сам ишла. Кад смо се вратили, а вратили смо се рано, око поноћи, јер је мога мужа изненада заболео зуб, он ми рече да му је врло мило што сам баш онога ниткова нашла да забављам. О, а тај нитков био је сто пута паметнији и бољи од њега. То је један чевек бар двадесет година старији од мене. Кад је мога мужа позвао један старији чиновник да се нешто разговарају, ја сам остала с госпођом „тога ниткова“ и он је сматрао да треба да нам приђе. Разговарали смо се тако лепо. Он је тако паметан и добар и нежан према својој жени. М поред свега искуства, ни на памет ми није пало да мој муж чак и на њега може бити љубоморан. Чак се нисам сетила ни кад је њега изненада заболео зуб. Згадих се кад он поче да бесни. Разговор с тим човеком мало ми је повратио свести да сами ја човек, и ја планух нату клевету и рекох да је „нитков“ сто пута бољи од њега.

— Неваљалице, — дрекну он — ти си се сад у њега заљубила. .

— Ах, Боже, Боже, докле ће се овако — очајавала сам ја.

— Признај, признај да га волиш. Немој више да ме

лажеш и да ме вучеш за нос. Признај. Волиш ли гар

Гадна жено!

а " “

4 Рма) "пе ="

.% КЕ бе“ ба. | А | МЕ а |. да "О. њо СУ 4 У

+

м а "“

с

Зи"

= аи жћ Ми