Srpski književni glasnik

840 Српски Књижевни Гласник.

посланика или сенатора. У њему треба да је означено које се уставне одредбе предлажу за измену, а потребно је додати му и излагање побуда које су руководиле предлагача да тражи измену Устава. Предлог се упућује комисији за парламентарну иницијативу, пошто га председник претходно саопшти Дому у коме је поднесен. Комисија не улази у разматрање самог питања, него само даје мишљење да ли је потребно или не да се тако питање расправља у времену кад је поднесено. Предлагачи могу тражити и хитност за свој предлог, и тада се с њим поступа као и са другим предлозима оглашеним за хитне (скраћивање процедуре и једно читање). Комисија за парламентарну иницијативу подноси свој извештај. Ако се предлог може узети у разматрање, то јест ако није одбачен, он се упућује бироима.

Ако је предлог о промени Устава поднео Председник Републике, односно влада, он се не шаље комисији за парламентарну иницијативу него се одмах упућује бироима. Обичај је да се сваки предлог о промени Устава који долази од управне власти шаље прво Доњем Дому, па кад се у њему реши, онда се упућује Горњем Дому. Изузетно од обичних законских предлога који се шаљу Горњем Дому са изменама које је у њима учинио Доњи Дом, предлози о промени Устава шаљу се Горњем Дому у првобитном облику, у коме су под“ несени Доњем Дому, бгз његових измена, о којима се Горњи Дом може само известити.

Ако је предлог за промену Устава потекао од посланика и сенатора допушта се да предлагачи кажу дух и смисао нових одредаба, па чак да израде и текст измена, или цео пројекат новог Устава. Али се при гласању то не узима у обзир, него се једино гласа о томе: да ли треба или не треба мењати уставне одредбе обухваће у предлогу. Пошто је изгласан у једном од два Дома предлог се шаље преко председника другом Дому. Други Дом није обавезан да о њему решава, осим ако је предлог поднесен од владе. Али ако који члан другог Дома прихвати предлог, о њему се мора решавати.

Ако други Дом прими предлог који је већ усвојен у првом Дому онда се оба Дома састају заједно, да као Народно Представништво решавају коначно о предложеној промени Устава. Председник Горњег Дома, који постаје председник Народног Представништва одређује дан састанка одмах пошто

-

54 М џ

3 ~

" |

227. от

оу

~ ТА еј 6 пе нв Води дију МР МИН