Srpski književni glasnik

УСТАВОТВОРНА ВЛАСТ И ПРОМЕНА УСТАВА. 841

су оба дома решила о потреби уставне ревизије! Председ. ништво Горњег Дома у исто време је и председништво Уставотворног Народног Представништва. Док се не изврши кон«ституисање ниједан лосланик ни сенатор не може добити реч. Седнице су јавне, али на предлог петорице чланова, без „дебате, седањем и устајањем могу се претворити у тајне.

За Народно Представништво вреди пословник предходног Народног Представништва, али се он може по потреби и мењати.

Кад предлог о промени Устава буде стављен на дневни ред сваки члан Народног Представништва има права да пред: лаже поједине одредбе. Предлози морају бити писмени, и они се штампају и раздају посланицима. Затим се бира једна комисија да проучи све те предлоге. Један од предлагача у име свију има саветодавна права у комисији.

Извештај комисије штампа се и раздаје посланицима и сенаторима. Ако није тражена хитност он се ставља на гласање 24 часа после раздавања.

Читања има три. Између њих мора да буде најмање по пет дана размака.

На првом читању говори се само о целом пројекту а не и о појединим члановима. Ако Народно Представништво реши да се не прелази на читање појединих одредаба, сматра се да је предлог одбачен.

Ако се пређе на поједине чланове, сваки члан Народног Представништва има права да предлаже измене и допуне. Ако министар или известилац траже, предложене измене иду комисији. Ако они то не траже, Народно Представништво решава седањем и устајањем, без дебате, хоће ли узети те измене и допуне у разматрање или не. Ако реши да их узме, оне се шаљу комисији.

О сваком се члану предлога решава као о целини. Али ако ма који посланик тражи да се известан члан подели, па да се о сваком одељку засебно решава, то се мора учинити,

_ као што се ради и са обичним законским пројектима.

Кад на тај начин буду примљени сви чланови, Народно Представништво решава хоће ли бити и трећег читања. И ако реши да треба да га буде, онда се оно односи и на целокупан пројект и на поједине његове одредбе.

1 Обично најдаље за 2— > дана.