Srpski književni glasnik

ВЕРСИФИКАЦИЈА _МИЛАНА РАКИЋА. 851

обично („У квргама“, „Прелазно покољење“). За тихо, сталожено, отмено Ракићево родољубље прикладнији је дванаестерац, и зато он превлађује у косовском циклусу и у главним песмама тога циклуса. Не умеју сви који певају данас једанаестерцем да даду свом стиху лично обележје као Ракић, и да га употребе тако уметнички у версификаторске сврхе.

Ш

У данашњој једноликој али богатој српској версификацији, за Ракићеву уметност може се рећи да значи највиши степен до којег се дошло, и можда до којег се може доћи; јер, ако знаци не варају, јавља се већ реакција у виду претеривања и у виду враћања старим простијим облицима. Богатство Ракићеве версификације не састоји се само у овом што сам овде кратко изнео, у мајсторској употреби једанаестерца; оно треба тражити и у оквиру самих стихова, и затим у одношају стихова једних према другима, и најзад, у употреби слика и стварању строфе. Зна сваки, на пример, да је извесне строфе од ефекта унео у наше песништво Ракић. Али се ја нећу задржавати на томе, јер немам намеру писати опширну студију о Ракићеву стиху. Хтео сам само, поводом Ракићевих стихова, да укажем на два момента, која ми изгледају од значаја за данашњу српску версификацију, и за "српску метрику уопште.

Изгледало ми је, прво, да треба забележити, како у данашњем нашем лирском песништву, које, по признању свих компетентних судија, репрезентује најнапреднију и најрасцветанију грану наше савремене лепе књижевности, дакле стоји у једном свом значајном периоду, и то не само по садржини него и по облику, — да у том нашем лирском песништву у погледу версификације неограничено доминирају свега два стиха, дванаестерац и једанаестерац. Од све разноликости стихова пре Војислава и за време Војислава, спасли су се у нову књижевност само њих двоје, и постали су неограничени господари, јер остало ишчезава пред њима. И то, један од њих, једанагестерац, спасао је и одомаћио поново особито Милан Ракић, употребивши га у своје сврхе.

С тим у свези има, друго, да се констатује једна у погледу српскога метра врло важна и занимљива ствар: да је

наша уметничка Рета. наша најуметничкија верси54 %