Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 871 форме, а оно начинити себе господарем у њему. Отуда је главни сукоб, који се изметнуо у мржњу и садашње буне.

Младотурци су и овде показали неспособност да реформишу, одсуство система и програма за реформе. Они су се колебали, предузимали палијативне мере, а кад су предузимали неке јаче мере, то је било само под притиском невоље и у последњем часу, из страха да се Европа не почне опет интересовати. Па и онда су попуштали. Они су почели 1909 године да дотерују у ред Арнаутлук са Џавид-пашом, 1910 и 1911 године са Тургут-пашом. Из најоштријих мера улазили су у очинско поступање, а византијска средства су најрадије употребљавана. Пошто су попалили, они су давали попаљенима оштету трогубу и без икаквога реда и правице. Мала и велика обећања нису испуњавали; неке од јачих противника на веру су погубљавали. Дакле и овде, као и свуда неспособни да нешто поправе, да уреде. Искуство их није поучило; ове године поновило се исто што и прошле године. Да би Арнауте и Арнауташе придобили за себе и из њихове средине послали у парламенат младотурскога присталицу, послали су министра унутрашњих дела у Арнаутлук. С добрим парама и благим речима Хаџи:Адил-беј је исправљао оно што је лањске године Тургут-пашина војска кварила. Тек се вратио и дошао до Солуна, а јавља се буна и експедиција Абдулах-паше. Четири године се то понавља, и то не даје наде да ће арнаутски покрет бити угушен. Арнаути се групишу, организују, и покрет ће овакви поступци Турака само појачати, с изгледом да постане озбиљан фактор у иначе рђавој балканској ситуацији.

После догађаја с Дарданелима, италијанска флота је почела заузимати једно по једно острво у Јегејскоме мору. Псевдо-рат италијанско-турски почиње се преносити у европске воде, приближавати се Балканскоме Полуострву. У Беломе Мору има 24 острва. Највеће је митиленско острво на којем има око 140.000 становника, и то махом Грка. После Митилене долази острво Хијос са 74.000 становника, и аутономно острво Самос са 52.000 становника. Сва острва укупно представљају око пола милијуна становника, махом Грка, и са доста развијеном трговином и бродарством. Ако Италија заузме сва ова острва, онда се мора рачунати са једном новом чињеницом. Јер ова острва, која већ имају нека аутономна