Srpski književni glasnik

ПРОЛЕТЊЕ ВОДЕ. | 819

не може ићи, јер је опет боли глава. Рече Сањину да пожури _ што више може, јер се не сме губити ни један тренут. И одиста, Сањин се још облачио кад се јави Клубер. Он куцну на врата. уђе, поклони се, изрази готовост да чека колико је по вољи и седе, наслањајући се лако шеширом на колено. Лепи помоћник се наместио и намирисао што је више могао: сваки покрет му је био праћен невидљивим таласом најфи"нијег мириса. Дошао је у пространим, отвореним колима, тако званим „Јапдац“, у која су била упрегнута два снажна, велика, и ако доста ружна, коња. Кроз четврт часа се Сањин, Клубер и Емил свечано зауставише, у тим истим колима, пред вратима посластичарнице. Г-ђа Розели коначно одрече да узме учешће у шетњи. Ђема хтеде да остане са мајком, али је ова, тако рећи, отера.

— Мени нико не треба — уверавала је она. Ја ћу да спавам. Дала бих вам и Пантелеона, али неће имати ко да продаје.

— Можемо ли да узмемо Тартаљуг — запита Емил. = Разуме се. Тартаља се, не оклевајући, радосно и ако са напрезањем, успужа на бок, седе и поче да се глади језиком: видело се ___по свему, да јој није првина. На Ђеми беше велики сламни шешир са тракама кестењаве боје ; тај шешир падаше спреда, заклањајући од сунца готово све лице. Линија сенке заустављале се на самим уснама: оне су се румениле девојачки и нежно ___као листићи столисте руже, а зуби су блистали крадом, та___кође невино, као у детета. Њема седе на горње седиште | поред Сањина, а Клубер и Емил спрам њих. Бела фигура Г-ђе Леноре показа се у прозору, Ђема јој махну марамом, и __ кола пођоше.

%

ко4

ХМ

у Соден је малена варош, пола часа удаљена од Франк___фурта. Лежи на лепом месту, на огранцима Таунуса, и поз__ната је код нас у Русији са својих, по причању, лековитих

+

___вода за људе са слабим грудима. Становници Франкфурта ___ одлазе тамо више ради уживања, јер у Содену има леп парк М.

#

__и разни „виртшафти“, где се, у хладу високих липа и јаво___рова, пије пиво и кава. Пут од Франкфурта до Содена иде __по обали Мајне и сав је засађен воћкама. Док су кола по.

ЈЕ « о" 52»