Srpski književni glasnik

| |

• ПРОЛЕТЊЕ воде. 821

Око дванаест часова друштво се врати у Соден и сви пођоше у тамошњу најбољу пивницу.

Требало се побринути о ручку. Г. Клубер је предложио да се руча у затвореном простору — „т Оапепзајоп“; али се ту Њема одједном узбуни и изјави да она жели ручати на ваздуху, у башти, за једним од малих столова пред пивницом; досадило јој је да буде стално са истим личностима. хоће да види и друге. За неким столовима већ су седеле групе нових гостију.

Г. Клубер се снисходљиво „покорио ћуди своје веренице“, и док је отишао да се посаветује са „обер-келнером“, Ђема је непомично стајала са спуштеним очима и стегнутим усницама; осећала је да је Сањин непрестано, као са питањем у очима гледа, и то ју је, изгледа, љутило. Г. Клубер се на послетку врати, рече да ће ручак бити готов кроз пола часа и понуди да се дотле играју кугле, јер је то, додаде он, „веома добро за апетит, ха! ха! ха!“ Играо је кугле као прави вештак. Бацајући куглу, заузимао би одважне позе, кицошки се титрао својим мишићима, кицошки више пута замахнуо ногом и тресао њоме. Био је своје врсте атлета и стаса ванредног! И руке су му биле беле, а брисао их је тако богатим златно-шареним индијским фуларом !

Дође време ручку, и друштво седа за сто.

ХМ]

· Ко не зна шта је то немачки ручакрг Водена супа са тврдим резанцима и циметом, кувана говеђина са прираслом белом сланином, лепљивим кромпирима, округлом цвеклом и сецканим, као жватаним реном, помодрела јегуља са салатом и неизбежним „мелшпајзом“ — врста пудинга са неким киселим, црвеним умокцем; али зато вино и пиво — као нигде! Ето таквим ручком частио је соденски гостионичар своје госте. Сам ручак, у осталом, прошао је добро. Нарочито се весеље, истина, није опажало; није га било ни онда кад је Г. Клубер напио здравицу „за оно што волимо — Муа5 уп Неђеп !“ Све је било већ и сувише пристојно и учтиво. После ручка су послужили црну каву, ретку и риђу — праву немачку каву. Г. Клубер, као прави каваљер, замолио је Ђему _ за дозволу да запали цигару... Али ту се деси нешто непред виђено, заиста непријатно — па чак и неучтиво !