Srpski književni glasnik

СРПСКИ утицАЈИ код РУМУНА. 831

ХУП уџјека и зуеш ха згрзко-5јауепзкип, ђисагзКко-зјауепзкип 1 тштипзко-зјауепзкит зротешстппа“. (1899). Исто дело, проширено, на румунском језику, изишло је у Букурешту 1904 и било награђено Румунском Академијом. Књига „КЕотапп [ага де За 1 Вшсап, та! ајез си рпупе Ја Сћезна Маседо-Вотап “ изишла је у Букурешту 1905, а на српски ју је превео Г. Све, лав Илић 1908, под насловом „Румуни према Србима и Бугарима“ (Београд, 1908). 1908 Г. Барбулеску издавао је у Јашу часопис „Кеја Ффп Ја“.

__ „Сада је Г. Барбулеску издао једно замашно и значајно дело : Кејаноп5 дез Кошпаш5 ауес 1е5 Зегђез, јез Вшсаге5, 1е5 тес5 ећ Та Стоане еп Налоп ауес ја диезноп таседо-тоштате (Јаз!, 1912; 80, М, 569; рих 5 Рапс5). Ту се расправљају, са румунскога гледишта, два питања, једно историјско, друго практично: какви су у прошлости били односи Румуна према њиховим словенским суседима, са којима су од тих народа

__ имали највише веза, и какво треба да буде држање Румуније и Румуна у маћедонском питању према Бугарима, Србима и Грцима. У политичком делу ове књиге, у разлагању маћедонског питања, Г. Барбулеску се бори против Бугара и њиховог „себичњаштва и претеривања“, одајући им ипак „истинско поштовање за њихову енергију, њихов практички смисао и умешност“. Али догађаји су ишли брзо, и, на крају историјске 1912 године, ова књига, писана пре рата, у појединим тачкама бар, не може се одржати. У научном делу ове књиге, Г. Барбулеску сузбија укорењено мишљење да су словенизми код Румуна бугарског порекла. На супрот томе, са великом ученошћу, јаком документацијом и добрим знањем југословенских језика, са отвореним личним и научним симпатијама према Србима, он доказује да су ти румунски слове_низми српскога порекла.

Остављајући на страну полемички део и појединости, ми овде дајемо извод врло интересантног излагања Г. Барбулеска о српским утицајима код Румуна.

РуРНШНУ У у РРРИИ оРУ РРРУ чзуцтурнартуцр Ри > те

Х = =

Најстарији односи између Румуна и Срба почињу, од прилике, од ХП века — од доба када се српска држава стала снажити и од како се на Балкану стао осећати српски културни утицај. Од ХШ века српско-румунски односи постају