Srpski književni glasnik

Одломци из СТРАНИХ КЊИЖЕВНОСТИ. 859

мисли. Али песме које он извија на сиракузанској флаути представљају тако леп смисао и тако високо учење, да човек засењен остаје.

— Чувајте се, оче, повика фратар Јацинт узбуђеним гласом. Вергилије је био мађионичар који је вршио чудеса помоћу демона. Тако је он пробио једну планину близу Напуља, и израдио бронзаног коња који је имао моћ да лечи болесне коње. Он је био некромантичар, и још данас у једној талијанској вароши показује се огледало у коме је он изазивао мртве. Ипак једна жена жена преварила је тог великог врачара. Једна напуљска блудница позвала га је са свога прозора, да се попне до ње у котарици у којој се подизала храна; и оставила га је целе ноћи да виси између два спрата.

Као и да није чуо те речи, фратар Хиларије одговори:

— Вергилије је пророк; то је пророк који је оставио далеко за собом Сибиле са њиховим светим песмама, и кћер краља Пријама, и великог погађача будућих ствари, Платона Атинског. Наћи ћете у његовој четвртој сиракузанској песми "рођење нашега Господа Исуса Христа објављено језиком који је пре небески но земаљски.!

„У време мога учења, када сам први пут прочитао: јат теди ег члтро, осетих како утонух у бескрајно усхићење; али одмах осетих и жалост при помисли да песник те пророчке песме, најлепше која је икада изишла из људских уста, лишен је за навек божјег присуства, и чами, међу Незнабожцима, у вечитој тмини. Та свирепа мисао није ме више напуштала. Она ме је гонила у мојим изучавањима, размишљањима и испосничким пословима. Помишљајући да Вергилије

1 Три века пре доба када је живео наш Марбод певало сеу црквама, на Божић: Маго, уагез кепћип, ра Сћиабо без топ шта

Аа4 Магопј5 тацзојешт Рисеаз, (па зпрег ешт Рлае гогеш Тасгутае.

Опет (е паше, гедфа а ззета, 51 је уушш шуепзвелт, Роефбатит тахпге!