Srpski književni glasnik

Одломци из СТРАНИХ КЊИЖЕВНОСТИ. 863

матер. Ја сам никада никада нисам много веровао у оно што сам о томе говорио у мојој Енеиди. Мене су филозофи и физичари образовали, и ја сам имао тачно предосећање истине. Живот у паклу до крајности се смањио; ту се не осећа ни задовољство ни бол; човеку је тако као и да није ту. Мртви живе само толико колико то замишљају живи. Ипак ја већма волим остати овде.

— Али који разлог си дао, Вергилије, за такво одбијање»

— Има изврсних разлога. Рекао сам посланику божјем да не заслужујем част коју ми доноси, и да се мојим стихо-· вима приписује смисао који они немају. Одиста, ја нисам у мојој четвртој Еглоги издао веру својих предака. Незналички Јевреји једини су могли тумачити у корист једног варварског бога песму која прославља повратак златнога доба које су предсказале сибилска пророчанства. Ја се извиних што не могу заузети место које ми је само по заблуди одређено, и на које нисам полагао никакво право. Најзад, навео сам моју природу и мој укус, који се не слажу са наравима нових небеса.

„»—= Ја нисам недружеван, одговорих томе човеку, иу свом животу показивао сам благу и лаку нарав. И ако су му због крајње простоте мојих навика сумњичили да сам тврдица, ја ништа нисам задржавао за себе; моја књижница била је отворена за све, и ја сам удесио своје држање према оној лепој речи Еурипидовој: „Све треба да је заједничко међу пријатељима“. Похвале, које су ми изгледале неприкладне када сам их ја примао, постајале су ми пријатније када су се упућивале Варију или Мацеру. Али у основу, ја сам сељак и дивљак, ја уживам у друштву животиња, ја сам их тако пажљиво посматрао, толико сам се о њима бринуо, да су ме сматрали, не сасвим без разлога, за врло доброг марвеног лекара. Рекли су му да људи ваше секте приписују себи бесмртну душу а одричу је животињама: то је бесмислица због које сумњам у њихов разум. Ја волим стада и можда сувише пастира. То се не би радо код вас гледало. Има једна изрека којој сам трудио да саобразим своје поступке: ништа сувише. Више но моје слабо здравље, моја филозофија му је учила да се стварима служим са мером. Ја сам умерен; салата и неколико маслинака, са једном капи фалернског вина, биле су цео мој оброк. Ја сам умерено походио постељу страних