Srpski književni glasnik

ДР РРА =

_р.рР"Р_> " >

"АРА У

Политички ПРЕГЛЕД. 369

Италија неће да Албанија постане аустријска. Аустро. Угарска и Италија су сагласне да цела Албанија остане арбанска.

Аустро-Угарска прима, даље, као легитимне жеље Србије: 1, да Србија добије Стару Србију; 2, да Србија задржи Новопазарски Санџак. Што се тиче њенога изласка на море Аустро- Угарска прима да Србија има изласка на море на овај начин а) територијалан излазак у пуноме суверенству на Беломе Мору; 6) политички и економски излазак на Јадранско Море кроз Црну Гору; в) економски излазак, огарантован што је могуће боље, на једно од пристаништа у Далмацији; 3, економски излазак на једно од арбанских пристаништа. Аустро“ Угарска одлучно одбија захтев Србије да изиђе на своме властитоме земљишту на Јадранско Море преко Албаније. Аустро-Угарска одбија ово зато што постоји ранији споразум између њг и Италије и зато што практички није никако могућно да се замисли, организује и чува, без разних смутња. „ходник“ који Србија жели да добије кроз Арбанију.

Италија и Немачка су поткрепиле, у пријатељској форми, ово становиште Аустро-Угарске, које је предмет живе диску: сије целе европске штампе.

Србија остаје при томе да питање о слободноме изласку на Јадранско Море није спор између Аустро-Угарске и Србије. Она сматра да, доклегод се не закључи мир између Србије и Турске, то питање може бити предмет спора само између те две државе. Дотле сматра да су српско и аустро. угарско становиште само два противна гледишта на једно питање. Оно може бити предмет сукоба између њих тек кад би Турска Лондонским Миром, ако се он буде закључио, признала Србији суверенство над свима заузетим деловима тур: ске територије.

Грчка је својом флотом бомбардовала Валону и окупирала је, као што су и Срби војском узели град Драч. Италија и Аустро-Угарска учиниле су корак у Атини, ставивши до знања грчкој влади да они сматрају заузеће Валоне само као привремено, јер Валона ће ући у састав аутономне Албаније. | |

Арбанаски агитатор Исмаил Кемал са неколико својих другова агитатора прогласио је у Валони независну Арбанију, саставивши и привремену владу и привремени сенат. Захва-

.