Srpski književni glasnik

ПОЖАР ој ју 5, Путин а

ТАМНИ ТРЕНУТЦИ, | 895

Један од њих поче нервозно да тресе ногом, опирући се врхом прстију о под. Мало затим, тресући ногом непрестано, стаде да звижди тихо, и са прекидом. Осећало се како би се отео домашаја оних речи горких, хладних и црних, које су му испуниле душу, и све више ускачу у њу као не: пријатељи у поноћи у освојени град. На једанпут забаци главу у назад, и поче јаче да звижди некакав галоп који се свира у циркусу кад млада јахачица на голом коњу улети у арену.

То ништа не узбуни ћутање друге двојице. Један је од њих и даље шарао по новинама оштре и укочене хијероглифске фигуре. Други је, пушећи, и заваљен у тршчану фо-

тељу, гледао у фантастичну игру дима, који се са цигарете

дизао као висока стабљика, и при врху се растресито цепао у егзотичну круну.

Вратили су се са концертног и балског вечера из Грађанске Касине, једва дочекавши да прође један час после пола ноћи. Оставили су тамо у светлости и у мирису јата девојака, од којих су за десет-петнаест година старији. Одиграли су са покојом од њих мазур, и превлачили су се кроз кадрил, намерно не пазећи много на такт и корак, као што чине у игри отмена господа. ИМ као златну пару у детињу касицу, бацили су у покоју младу девојачку душу какву лепу реч, пола уобичајено ласкање, пола лажна исповест. Неко од њих — може бити — записао им је на свиластој леџези и своје име са овим даном, месецем и годином. То ће — ко знаг — остати за дуго притајени датум за једну илузију, коју неминовно чека разочарење... Може бити, може бити, сад, у овом тренутку, неке плаве очи — о како се осећа мирис од ђурђевка! — траже по сали некога од њих. Или из некога кута горе црне очи какве лепе госпе, плахе као Клеопатра, коју распиње грешна страст за другим, за новим човеком. Ко ли ће срести њен поглед кад о њему буде највише ватре7... Или сад, завитлани у валсу, ниже се пар за паром по углачаном паркету. И докле валс траје, многима се чини да им у прсима бију по два срца.

— Требало је да смо остали још мало — рече онај који је пушио и био најмлађи међу њима, али и он претурио три. десету — пред зору је увек најинтересантније.