Srpski književni glasnik

Ра

СИРОТА НАША МУМИЦА. 3

би је строго разочаравале: „Има нешто, али мама је била лепша. Само немој да уобразиш. У осталом лепота тела је случајна и површна појава. Главно је лепота душе“.

Сестре су волеле Мумичину лепоту, дичиле су се њоме и уживале у њој, али су се у исто доба и бојале ње. Љубоморне су биле на њу као и кржљави мужеви на своје лепе жене.

Кад већ није хтела да учи школе, сестре су предузеле домаће образовање. Задавале су јој да чита класична и у нарочитом савету за њу редигована и цензурисана дела. Понајвише Шилера и Марлита. Но Мумица није имала много смисла за такву лектиру. Била јој је досадна. Док су јој читале и тумачиле сестре, она је фантазирала. Шашаве девојачке снове о мору, о спортовима, особито о крикету на коњима. У белом дресу, с каквим избријгним, неустрашивим лордовима, као што је видела на слици у „У1епег Моде“. Или о милосрдништву. Да оде куда, где је рат, па да превија рањенике, па да је заволи један официр, над којим би лебдела не спавајући месец дана. Па деца. Страсно је волела децу. Чим би уграбила прилику, просто би украла из суседства мало дете, и гушила га пољупцима и ваљала се с њим по поду. Само да јој се удати, па да има тако мало, мало, румено дете, па да је попрска ножицом кад га купа.

Што се Мумица лепше развијала, сестре су све више страховале за њу. Пазиле су на сваки њен покрет. Чим би се замислила, оне су се споразумевале очима и почело би званично испиткивање. Дизале би јој главу за браду: „Шта ти је 2 Гледај у очи. О чему си мислила сад Тајити ма шта од нас, то је ружан грех“. Чим би једна нешто приметила што би јој се учинило необично и симптоматично, одмах би саопштавала шапућући другима, те би се повлачиле на саветовање, шта то може бити и какву тактику да примене. Понекад би дошло до љубоморе и међу сестрама. Појавила би се сумња да је Мумица према једној поверљивија, да једну више воли. И онда би избиле пригушене сцене, пребацивања, — да, ти њу квариш! — и хистерични плачеви, грљења и

помирења. Оне су стварно патиле кадгод би се с Мумицом ше-

"тале. Требало је пазити и на њу, а мотрити и пролазнике.

И оне би бледеле и дрхтале од једа и јада, јер би прола-

зници дубље скидали шешире кад је Мумица међу њима.

коњ „= „5

маја ~

У“ а