Srpski književni glasnik

СИРОТА НАША МУМИЦА. 5

мења фризуре, и као дете облачи старе материне свилене сукње-са шлепом и шета се по соби пред огледалом као пауница.

Напослетку су је узеле пред себе. Но пошто су и оне саме обилазиле главно питање, нису сазнале позитивно ништа.

О мајалесу су се сестре увериле да им је противник срчан и да се и терен и прилике и људи, сви пакосно заверише против њих. И ако су оне биле бодре и гледале у усне Мумице и њених каваљера, ипак нису могле сваку реч докучити. Бунило их је, то пре није било, пре 10-15-20 година, кад су оне долазиле на мајалес као младе девојке, што се ту у тој шумици свет готово раскалашно понаша. Те вије, кад сукњице лете, мушкарци хватају оберучке, и те шетње испод руке. Сви младићи говоре живље, гледајући више дрва као да траже оно мало плаветнила и изломљене сунчеве зраке међу гранама, а девојчице једу руже са прсију, лист по лист, и зарумењене као броје колико се пута покажу врхови ципелица испод сукања. Оне су селе на велики ћилим, прострт по трави за старије, подвивши ноге под сукње, и пратиле очима дете, коју Матић од другог кола никако не пушта од себе. М што је горе, изгледа да ни Мумица нема ништа против тог, и да неће да разуме значајне погледе сестара. Или их обиђе очима, или их погледа некако расејано и обешењачки наивно, као да ништа не схвата. И те мајалесе су измислили само да олабаве дисниплину ! |

За време окретних игара сваки час бих устала Вукосава да тобож поправи и зглади Мумицину сукњу, или намести широку, плаву, атласку траку око паса, спуштену до доле. У пролазу су се сваки пут јављале с којом примедбом : Мумице, испашће ти чешаљ! Мумице, доста је било, одмори се! Мумице, огрни шал, преладићеш се! Или би Катарина устала и шанула јој нешто на уво, што би се тицало или једног откопчаног пуцета, или крајичка беле кошуље, која се указала у малом изрезу на врату.

Кад је Мумица зажеднела, сестре су је силом посадиле крај себе и укоравале како је лакомислена, што мисли на пиће овако угрејана.

— Знаш, тако је и покојна Лујка попила на забави чашу лимунаде на искап, па се одмах стресла. Сутрадан је ухватила грозница, и за шест недеља јој је био крај.