Srpski književni glasnik

„а ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ. 947 Француска још није била опорављена, да би могла имати пресуднији утицај у светској политици. Тада је Абдул-Хамиду изгледало да Немачка најмање може бити опасна по његову царевину. Како се с друге стране у то време већ осећало супарништво Енглеске, Француске и Русије у Малој Азији, он је веровао да ће, фаворизујући Немачку, лакше одржавати своју власт, користећи се супарништвом ових Великих Сила. Он је тамо применио исте политичке методе као и у Европској Турској. Неки знаци наслућују да ће Отоманско Царство и тамо пожњети исте успехе...

Прве важније економске повластице добијају добро организоване немачке новчане установе 1887 и 1888 године. Но тек после пута Виљема Пу Света Места и после његове изјаве о непоколебљивом пријатељству према мусломанском свету, не: мачки капиталисти успели су да добију концесије за многа важна трговинско-економска предузећа.

Једно од ових немачких предузећа, о коме се тако много расправља у европским политичко-финансијским круговима, јесте предузеће за грађење Багдадске Жељезнице. Уговор о грађењу ове жељезнице потписан је 23 децембра 1898.

У својој темељно написаној књизи о Багдадској Жеелезници, Г. Др. Александар Илић, један наш интелигентан Србин Маћедонац, успео је да врло прегледно изнесе економске, финансијске и политичке планове Немачке, Велике Британије, Русије и Француске у Малој Азији.

Писац је дао и кратак историјски преглед о развоју жељезничког питања у Турској. Он сматра да је жељезничко питање природна последица Хати Хумајуна од 1856 и више спонтано дело самих турских државника. Међутим, Турска је отпочела подизање железница ускоро после Париског Конгреса поглавито по савету Енглеске, која је желела да се построје прво стратегијске железнице ради одбране од Русије. Тиме се објашњава грађење железнице од Варне до Рушчука, коју писац не спомиње. То је једна од најстаријих железница (1864), коју је саградило једно енглеско акционарско друштво. — У колико је немачки утицај јачао у Цариграду, у толико су и планови Немачке о њеној „Уепропџк“ добијали све одређенији облик. Од 1887—88 године Немачка почиње усред сређивати своју колонијалну политику на територији „Болесног

Човека.“ 60%

4 а

[ ак

а