Srpski književni glasnik

36 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

~

+

У то узрујано доба, нашао се један човек великог духа и великог срца, који је дао најлепшег израза свима тим витешким чувствима, чији горди стихови и данас одјекују као звекет укрштених мачева и оживљавају једно давно ишчезло доба. То је био Пјер Корнеј, славни песник „Сида“, творац француског класичног позоришта.

Ништа у њему није наговештавало писца херојских драма, и његов живот нема скоро никакве везе са његовим делом.

Рођен 1606 у Руану, у Нормандији, у једној старој грађанској породици, он проводи спокојно детињство, школује се у језуитском колежу у месту рођења, и постаје адвокат у осам наестој години.

По природи повучен и бојажљив, помало тепав у говору, млади Корнеј није осећао наклоност за адвокатски позив, и у њему се рано пробудио позоришни дар. Руан је онда, после Париза, био најпознатија позоришна варош, и трупе из престонице долазиле су често да у њему гостују. Једнога дана, 1628, Корнеј, коме је онда било двадесет и две године, донесе чувеном глумцу Мондори, чија се трупа бавила у Руану, своју прву комедију, „Мелиту“. Овај је прими, однесе у Париз и приказа у позоришту Маре. Поред свих својих мана, комад пожње велики успех.! Охрабрен тиме, Корнеј пише неколико комедија нарави и трагикомедија, пуних · замршених заплета и извештачене љубавне галантерије, у духу оног времена.

1633, већ чувен, он би представљен Ришељеу. Велики кардинал, најмоћнији човек у Француској, имао је и књижевне амбиције; држао је да се разуме у поезији као у политици, и желео је да потчини књижевност својим политичким смеровима. Али он није имао времена, а, кажу, није ни

1 По једној традицији,-ова комедија је постала из једног истинског Корнејевог љубавног доживљаја. Помињемо ову прву Корнејеву љубав зато што их он није много имао. Он сам непристрасно суди о својим љубавничким својствима :

У стварима љубави ја сам врло неједнак. Пишем о њој доста добро. а делам доста слабо. Имам перо речито, али језик сплетен, Добар љубавник на позорници, врло рђав у животу... Љубавне нежности нису биле урођене овоме мирном руанском гра-

ђанину, и на том пољу ће имати више успеха његов доцнији такмац Жан Расин.