Srpski književni glasnik

122 Српски Књижевни Гласник.

| 2) Каните се, забога, мисли да ће изгласани закони про-

мијенити народно осјећање, јер „снага државна само је функција свих симпатија коју према државној заједници осјећају њезини чланови“ (Светозар Прибићевић у Народној мисли

г. 1897). Без тога су закони само „стоп де рар:ег“, — и ништа више. (др. кј Загреб. УРЕДНИШТВО ХРВАТА.

Оно што се назива „хрватским питањем“ без двојбе постоји, тек што заправо није „хрватско“ већ опће „југословенско питање“, које се тиче и Срба и Хрвата и Словенаца.

Наше главно, наиме, политичко питање: једнога народа, једне државе и једнога Краља, ми смо већ давно рјешили; то је рјешење стајало безброј крвних и некрвних жртава с једне

и с друге стране Дрине, па се о њему под никакав увјеш не

смије дозволиш даљних дискусија.

Свака, и најнапреднија и најмодернија држава која хоће да постоји, код каквих било покушаја против тога, не познаје сентименталности и угушује их силом.

У томе треба да смо сви на чисто, па зато свака ријеч било о „хрватској републици“, било о „ампутацији“, значи народну велеиздају.

Друго је питање управе и режима. Свакоме је јасно да у том погледу идемо нистрмо, али то није само нама Хрватима на штету, јер ако динар пада, немају ни Срби чему да се веселе.

Каже се да су Срби ту и тамо у чем протежирани, па да им је лакше, али то опет читаву ствар не може да мијења: ако би били научени на рђаву управу, не слиједи да не би могли да увиде како је боља управа ипак кориснија.

Зато је политика хрватске апстиненције била скроз погрешна. Да су сви хрватски посланици читаво ово вријеме били у Београду, били би ипак, ако су људи, постигли нешто, овако нијесу ништа: само маси прашина у очи!

Све ово скупа данас значи враћати се старој политици Хрватске: јалова борба за нагодбу и против нагодбе, улагање силне патриотске енергије у једно „државо-правно питање“ — док народ на све стране пропада.

Неће Хрвате, особито не данас или сутра, спасти нити уништити оно што пише или не пише на карти Устава, као

A II II баве EE