Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 123:

што то није спасло нити уништило никакав народ, али хоће једна реална, позитивна политика, састављена од малених аката, а не од великих концепција.

Међутим, што да се данас ради“

Ми морамо доћи или до једнога споразума или до грађанског рата. Тај рат не би сигурно нико желио, нити би он коме од нас био у интересу. Остаје дакле споразум. А како да се до њега дође Мржње и подвојености између Хрвата и Срба не би у опће било, или барем она се не би манифестовала, те не би пријетила нашем опстанку, да није вођа, њихових листова и зборова. Треба дакле вође споразумити, али то је утопија, јер тко ће на бази горњег неповриједивог принципа споразумјети н. пр. Радића, Дринковића, и т. д., са Протићем, Пашићем и дружином Ту није, наиме, једна опрека мишљења, ту је једна лична мржња и бијес, код којих разум више не дјелује.

Па зато нема другог излаза: те вође с једне и с друге стране треба уклонити, онемогућити, и замијенити другим згоднијим људима, који неће сањати ни о великој Хрватској ни о великој Србији, већ о Југославији онаковој какова она јест и треба да буде. Док се то не изврши, узалудно ће бити свако расправљање о споразуму.

То треба да буде наша политика према горе; а према доле: да сви проповиједамо љубав и сношљивост без обзира на било које разлике краја, племена или вјере, да сви у својем дјелокругу изграђујемо изнутри будућу Југославију, која је тек из вани изграђена. И да дижемо морал приватни и јавни у ово поратно доба, које је без душе и без осјећаја, јер морал је база јавноме поретку, и док њега не буде, узалуд ћемо вапити за добром управом и поштеним режимом.

Каштел-Камбеловац код Сплита. СВЕЋЕНИК ВИНКО БРАЈЕВИЋ.

И т. зв. хрватско питање компликовано је ради тога што је просто. Стога су од суште штете све компликоване формуле и рецепти за његово решење. Компликација значи нејасноћу, а за правилно решење сваког питања потребно је пре свега да се на њ гледа јасно.

Особито је потребна пуна јасноћа и пуна одређеност у гледању на основна питања наше државе и нашег народа, а