Srpski književni glasnik

124 Српски Књижевни Гласник.

то су државно и народно јединсшво. Треба да је свак начисто са тим: јесмо ли један народ, и хоћемо ли једну државу ?

Ако смо мишљења да смо један народ и да хоћемо једну државу, није тешко наћи форму нашег унутарњег уређења, или барем, неће се догодити то да нас неслагање у форми доведе до расцепа, односно до уништења јединствене државе, за коју смо дали толике жртве. Ако смо опет мишљења да нисмо један народ, онда је исто тако лако наћи пут решењу наших међусобних односа (барем у принципу), јер постаје јасно да би у том случају српско-хрватско питање било једнако српско-бугарском, и да се мора решавати онако како ће се једном решавати наше питање са Бугарима, обостраним пристанком на извесну формулу решења. Неслагање у: том · доноси природно — расцеп. |

Ја полазим са становишта да су Срби и Хрвати један народ и да — створивши једну државу — не само да не може бити говора о том да се цепају и да одељено изражавају суверену вољу своју, него да је то практички немогуће.

Прво, ради тога што је немогуће наћи објективног критериума за установљење: ко је Србин, а ко Хрват. О вољи сваког Србина и сваког Хрвата овиси да ли ће рећи да је Србин, односно Хрват, јер су им сва објективна национална обележја потпуно иста: језик, обичаји, земља, народне песме, приче, и т. д. Хрвати се не могу оделити католичанством као ни Срби православљем, јер је вера уверење које је (као и сва уверења) подвргнуто променама. У осталом, и католичанство и православље као обележја Српства, односно Хрватства, демантују се често код нас животом, јер има много случајева где католик каже да је Србин, а бива да и православни каже да је Хрват. Муслимани пак и протестанти, Срби и Хрвати, још више уништавају такве фиктивне ограде. Да не спомињемо случајева, којих је много, а од којих је довољан само један да уништи постављени принцип: да од рођене браће, један је Србин, и то Великосрбин, а други Хрват, Великохрват.

Друго, ако би се препустило само вољи појединаца (без објективног критериума) да као Хрваши изразе вољу своју о држави нашој, онда би сигурно гласали као Хрвати за посебну хрватску националну и државну индивидуалност, уз Радића и франковце, сви Мађари, сви Немци и сви Талијани.