Srpski književni glasnik

142 Српски Књижевни Гласник.

очигледним узбуђењем, казује их живо, брзо, нервозно, онако као кад би их усмено говорио, и једним стилом који много пута подсећа на усмену беседу. Отуда известан неред у распореду градива, и неуредност у композицији. Али тај лични тон, тај емотивни, живи стил је у исто време и највећа драж од његових приповедака.

МИЛАН В. БОГДАНОВИЋ.

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

РЕЧ НАШИМ ПЕВАЧКИМ ДРУШТВИМА.

— Поводом концерата „Сметане“ у Београду и певачких утакмица у Прагу 16, 17 и 18 априла ове године. —

Појава мушког збора „Сметана“ из Прага у Београду

за нас је од веома великог културно-уметничког и уметничкосоциалног значаја, јер „Сметана“ није обичан збор певача. Он је једна одушевљена, свесна, и зато моћна уметничка група, која је недавно у Прагу, о Ускрсу, приликом утакмице чехословачких певачких друштава, однела прву награду, изазвавши неподељено дивљење и жириа и публике.

„Сметана“ је дошао да нам пева, да нам покаже продуктивну музику наше чехословачке браће, и да нам покаже репродуктивну моћ која постоји код чехословачких музичких интерпретатора. И, одмах да кажем, као и другде, и у Београду је „Сметана“ победио, пробраношћу свога уметничког укуса, живошћу своје музикалне интерпретације, крепкошћу своје ритмичке снаге, топлином и драматиком свога мелодијског вајања, пуном звучношћу свога хармонског ансамбла, сочног, бујног, здравог, израђеног, у коме постоји савршен склад у појединим певачким гласовима и ванредан спој тих гласова у јединствену целину.

Вођен својим еминентним шефом Г. Рудолфом Черњи, „Сметана“ је, са свим тим техничким савршенством, савршено извео своја два програма у Београду (28 и 29 априла), који су један доказ више да ово нису обични певачи, него културни борци првог реда.

Своје програме Г. Черњи је саставио не са намером да се додвори публици, него ради највиших уметничких циљева. „Традиције“ — сентименталне, болећиве, и безначајне — не постоје за овог уметника и његов збор. Постоји само: уметност, од данас, од јуче, од прекјуче, сасвим свеједно, уметност поштена, здрава, изразита и карактеристична за доба у коме живимо или за тренутке из прошлости; и ради такве уметности се дела. У дивном разумевању свога шефа, певачи Г. Черњиа раде са њиме, уверени да се до циља стиже ако се имају јасни погледи у ствари, ако се зна шта се хоће.