Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 147

му олако верују, и очевидно је да Шекспир свесно истиче шта се све може успети кад се тако ради. Али од тога тренутка ступа у игру реакција на Ричардове акције: непријатељи се гомилају напољу, а унутра, у његовој души, буни се савест. Први пут у своме животу Ричард почиње да дрхти од самог себе и од сени својих невиних жртава, много више него од непријатељских армија. Он почиње да осећа да невидљиви свет влада видљивим, и да постоје закони о кретањима душе, и да га ти закони воде у пропаст, осуђују на смрт.

У драми има доста ефектних места, и многе ефекте Шекспир постиже наглим контрастима: жена која проклиње убицу над мртвим телом свога мужа прима понуђену љубав од стране убице; Ричардова захвалност и љубав према пријатељу који га је довео на престо прелази у незахвалност и мржњу чим му тај пријатељ није више потребан. У драми има и доста слабијих места, али се она губе пред снагом једног младог али великог драмског генија. И поред свих недостатака које може имати, Ричард Ш је ипак једна величанствена историјска драма, пуна покрета и живости, пуна језе и пријатности. И ако наша публика приликом репризе није довољно манифестовала своје допадање, ипак се не може порећи да је била врло заинтересована и у многоме задовољена. Глума, костими, декори — види се да је све зналачки припремано. Г. Исаиловић, који је дубоко простудирао Ричарда, и мајсторски сијао од ироније и цинизма, био је врло добар, ако се не узме у обзир то што је покаткад, вољно или невољно, прилично штедео снагу свога тела и свога гласа. Чини ми се да је краљица Маргарита, иначе добра, мало претеривала у гласу и покретима. Енглески Кларенс говорио би са мање жестине него наш српски. Убеђен сам да би било боље да Ричард на замраченој позорници, у своме страшном сну, не

види“ само главе својих жртава већ цело тело. ВЛАДЕТА ПОПОВИЋ.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

СПОЉНА ПОЛИТИКА. — ЂЕНОВСКА КОНФЕРЕНЦИЈА.

Пре три године, у Версаљу, представници држава које се сад налазе у Ђенови, израдили су услове за мир. После три године ти исти, осим Америке, састали су се да израде опет услове за мир. Они су имали да, у присуству делегата руске Совјетске Републике, нађу један практичан и праведан план за уређење и побољшање економскога стања у целоме свету. Требало је повратити поверење и стабилност у нови ред ствари и створити нормални економски поредак кога нема, и због кога нема још мира у свету.

10%