Srpski književni glasnik

76 Српски Књижевни Гласник.

Ипак, оваква каква је, књига има велики значај. Са многобројним цитатима који осветљавају портрете појединих личности, а нарочито са интересантним описивањем . појединих културних момената, она ће остати човеку који ће се подухватити да тачно и објективно опише наш иначе тако буран партијски живот. Она заслужује да је прочита свако ко се интересује људима и покретима нашег ХЈХ века.

ИЛИЈА А. ПРЖИЋ.

БЕЛ ЕТИКЕ:

КЊИЖЕВНОСТ.

„Утуљена кандила“. — Наш сарадник Г. Драгиша Васић објавио је, у издању књижаре Геце Кона, прву збирку · својих приповедака, под насловом Ушуљена кандила. У књизи је пет приповедака: У Госшима, Ресимић добошар, Реконвалесиенши, Авеши у лову, У празном олшару. Читаоци Сриског Књижевног Гласника добро познају снажни таленат Г. Васића: у нашем листу, Г. Васић је отпочео свој приповедачки рад, и штампао највећи и најбољи део својих приповедака. У идућој свесци, ми ћемо донети опширан приказ о овој одличној књизи, једној од најзначајнијих које су изашле код нас после рата. — Пред приповеткама је кратка студија о писцу од Г. Слободана Јовановића.

Ново коло Српске Књижевне Задруге. — Ових дана пуштено је у промет ХХГУ коло С. К. Задруге са пет књига, — једном више него лане. Оно доноси: 1) Драме Лазе Косшића, у редакцији и са биографским огледом Г. Јеремије Живановића. У књизи су Максим Црнојевић, Пера Сегединац и широкој публици мало позната Ускокова Љуба (Гордана). 2) Опсене, нов оригинални роман нашег старог сарадника Г. Вељка Милићевића, врло занимљив и карактеристичан, о коме ћемо ускоро донети опширнији приказ. 3) Ј. ШПиросмајер и јужнословенска мисао од Г. Д-ра Ферде Шишића. Овде је српској публици први пут опширно и до појединости приказана стара хрватска борба за одржавање националне индивидуалности, затим јављање свести о широј народној заједници, значај стварања Наполеонове Илирије и Гајева илирска идеологија. У овој књизи само је први део студије, који обухвата доба од 1790 до 1836 године, односно до престанка старе феудалне Хрватске. 4) Бока Кошор ска и Црна Гора од Вука Караџића. Ово дело, које је изашло само на немачком и имало велика успеха, остало је до данас мало познато српским круговима. Г. Љубомир Стојановић, наш најзаслужнији испитивач