Srpski književni glasnik

80 Српски Књижевни Гласник.

Буковац је истом навршио: био 67-му годину живота, али је духом остао био млад као у својој 18-тој години, а то значи у данима кад је, у два маха, путовао преко Океана и у Новом Свету радио све могуће занате, да би зарадио нешто мало новаца, па се кући вратио и безбрижно одао свом омиљеном пенгању (сликању). Од њега нам је остало и једно штампано дело, — аутобиографија Мој живош, — један врло интересантан напис који, у скромним размерама и по неким својим особинама наивне самониклости, човека подсећа на животопис Бенвенута Челиниа. Састав тај, који је слабо познат источном делу нашег народа, заслуживао би, међутим, да ее растури и популарише као јединствен пример душевне снаге.и енергије једног човека који је прегао да сам скује своју срећу и изради своју индивидуалност.

АЊА M. IL

Светомир Николајевић. — Светомир Николајевић, некадањи професор Велике Школе, политичар, државник и књижевник, писац познатих Лисшића из књижевносши, умро је у Београду 18 априла ове године. О његовом животу и раду биће опширније речи у идућој свесци Српског Књижевног Гласника.

НОВЕ КЊИГЕ.

Синиша Кордић, Песме о мени. Београд, 1922. С. 63, цена 6 дин.

Јован Михајловић, Ешо сунца/..., роман, П'и Ш књига. Београд, 1921. С. 233-754, цена 28 дин.

Др. Добр. Гер. Поповић, Заразне болесши, са сликама. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића, Београд, 1922. С. 129, цена 15 дин.

Душан Славић, Вешшина шрговања. Издање Јос. Чакловића, Загреб, 1921. С. 136. цена 27

У. Živić — G. Arhanić, Ке его зетрпегтпа. 1 о: Кајазоја сиКкиза Виајо ВШ. -·-Zagreb, 1922. С. 152, цена 7 |

E. Gangl, 5јпра, drama v štirih delih. Založila Učiteljska tiskarna, Ljubljana, 1922. C. 130, nega 13 nuH.

Власници, Јован М. Јовановић H BamanaMMHp JlaukoBHh.