Srpski pčelar

новића, којима је морална дужност да и они друге упуте п науче као пјто је њпх Жпвановић, да ову књпжпцу растуре међу пчеларе у својим крајевпма. До сада је изашло седам свезака пчеларске бпблијотеке вољом, трудом п трошком оних који су издавалп, алп до сада је толико одзива било, да осим једног још свеска ове бпблијотеке којпје у штампи п којп се довршује, тешко да ће скоро још који угледати света. Одговорни уредник. Нратко упутство за обрезивање винограда подигнутих каламљеном лозом са 31 сликом у тексту израдио К. Д. Г. Београд. Штампано у државној штампаријп краљевине Србије 1899. Цена 25 новч. У овој се књижици говорп о најглавнијој радњп виноградској о резању впнограда. Карловчанп су од вајкада пазили на ту најглавнију радњу виноградску на резање и онп нијесу своје младе винограде, садове резали са странцпма него са самијем Карловчанима, који су билп познати као особито вјештп резачп и са те њпхове вјештине назпвалп су их златарима т. ј. који својом вјештпном злате впнограде. Из књпжице. која је пред нама, видп се да је резање винограда данас још колико тежи посао него што је кадгод био. Данас се не смију виногради резати на једно око као што се њекад резало него се морају резати на кондире т. ј. нз више ока пли на пруженице. А како се реже на кондпре, то нам казује горња књижпца, која је врло вјешто, лијепо, разговијетно и разумљпво написана, да је може свакп разумјети. Квко се реже на коидире, то се мора учптп, а научиће се одмах сваки пз ове књпжице, у којој је тај посао тако јасно описан и многим сликама жпво представљен. Искуством се дошло до тога да се данас мора резати на кондпре или на пружепице, који хоће да има дуготрајан виноград п који не ће да му впноград не пропадне. Што се виноград мора резати на кондире или пруженице није дакле узрок само да добијемо тродупло впше впна, него узрок је тому још што се искуством дошло до тога што се резањем на једно око таманп виноград. Ко дакле хоће да му опноград буде дуготрајан, тај мора свој впноград резатп на кондире или на пруженице. А за резање на кондире треба већ впше знања, до којега можемо доћп читајући ову врло лијепо п разумљиво наппсану књижицу. Ко реже свој виноград на једно око нека зна да не ће иматп дуговјечан виноград. А зашто? Ево шта каже писац књижице :„Услед овога, придолазак сокова у онај део каламљенога чокота, што је над земљом, врло је јак, и, ако се чокоће орезује у главу, а ластари пре времена и јако ■скраћују, неће имати довољно лишћа и лозе, да прераде све оне сокове што пх жпле шаљу, те ће наступити згужњавање сокова на спојноме месту калема с подлогом, а ово је опет повод образовању гука, због којих многи каламљени чокот пре времена пропадне.“ Да не би то наступило, мора се резати на кондире или на пруженице. А да научиш како се рацијоналпо реже на’ копдире, ја ти читаоче препоручујем горњу књпжпцу лз које ћеш брзо научпти како треба радптп при овом послу, јер

46