Srpski pčelar
Арома, боја и укус меда.
Предавао Марко Шаула, парох румски на конгресу српских и хрватеких пчелара у Загребу 30. VIII. (12. IX.) 1906. Славни конгресе! Састадосмо се ево и ове године, да већамо како и шта да радимо око унапређења нчеларства и да предавањима упознамо са овом граном економије и друге пријатеље економског напретка народног. Па будући да ове године имамо ево у исто доба и изложбу овде, којом нам је пружена прилика, да видимо каквих све медова има наша домовина, држим да је умесно, да се овом приликом чује реч и о меду, а с погледом на његову арому, боју и укус Многи пчелар има при продаја меда непријатности са купцима, а ови још више са муштеријама, које слабо шта знају о меду, његовој ароми, боји и укусу. Неки н. пр. каже за мед течан и безбојан, да је у њ усуто воде, а у ушећерен брашна; за угасит као што је н. пр. гавезовац, да је обојадисан ; за јако ароматичан као као што је мед од рузмарина, коњског босиљка. жалФије, да му је дат какав мирис А шта ће такав лајик у пчеларству и познавању медова рећи, кад прође изложбом и види медова од безбојнога па у свима ниансама до сасвим угаситог? И кад би још знао, да ти сви медови имају исто тако различиту арому, мора рећи да је то све вештачки урађено. Истина је, да пчелар вештином долази до разнобојних и расноароматичвих медова, али без додавања и једне капи мириса, или боје, него јодино помоћу кошнице са покретним саћем и истресаљке машиае. Има у трговинама кваренога чак и прављенога меда и то врло вештачки, али ко зна и најглавније о ароми, укусу и боји меда, тај ће лако и без хемијског истраживања познати прави мед. Мед је органски продукат пчелињи. Пчела не сабира мед са цвећа како се то обично каже, него сисаљком купи из цветних чашица сок, који зовемо нектар и из кога тек у пчелином желуцу буде мед. Нектар се у главном састоји из тршчанога шећера (Rohrzucker). Трш-
152