Srpski pčelar

ној дворници хотела „С'лавије“ преузвишени г. Милован Маринковић министар у пензији. Позвавши конгрес да се конститујише, предложио је за председника г. проФесора Јована Живановића, што је одушевљено нрихваћено. За потпредседнике акламацијом су позвани да заузму места, преузвишени г. Маринковић и г. Штигелмајер тајник пчел. друштва у Вуковару, а за секретаре Крста Мршуља уредник „Српске Пчеле“ и Марко Шаула тајник српске пчеларске задруге у Руми. Заузевши г. Ј. Живановић председничко место, рече да му је дужност, и ако је сваком пчелару већ познато, конгресу тужну вест објавити, да је прошлога месеца умро најславнији пчелар свих времена Јован Ђерзон. Излажући говорник мишљење Ђерзоново о непогрешивости Папиној и о универзалном епископату, из кога се види да је Ђерзонова наука прицепљена на здрави разум, слушао га је конгрес стојећи и пропратио клицањем: „Слава Ђерзону ... слава . ..!“ Предлог Преузвишеног г. Маринковића, да се поздрави Његово Величанство краљ Петар 1. примљен је уз усклике: „Живео краљ Петар“! За кратко време крадћ се захвалио и пчеларима пожелео напредак. Као изасланике конгреса срп и хрв. ичелара у Хрватској и Славонији иредставио је преузвишени г. Маринковић Ф. Штигелмајера а г. Ј. Живановића и Марка Шаулу као изасланике српске пчеларске задруге у Руми и када су Штигелмајер и Шаула конгрес поздравили у име тела, која су их изаслала, приступи председнику седи архимандрит Симеон Болманац, који је дошао чак од Пирота, и поздрави кошрес овако:

Ој пчелари ! хајдмо пчели, Рад је пчеле благиродан, Вредној пчели, њену раду, Треба човек да је одан! Све hito пчели вред наноси Што њеноме раду шкоди, Треба знати отклањати, И стварати што јој годи! Мед је сладак, мед нас храни, Од болести многе брани, У меду је апотека, Која даје нама лека! Уз мед пчела восак даје, Од кога се свећа прави Што у храму Божјем гори, И домаћој нашој слави !

Помозимо вредној пчели, Подижимо дрва, цвеће, Које пчела рад’ свог рада Свуда тражи, свуд облеће! Ко се бави пчеларењем, Не мож’ рђав човек бити, Он се мора у вредноћу У чс ститост претворити. Подижимо пчеларење, И ширам > на све стране, Јер нам бољу корист даје. Од привредне сваке гране! У то име, браћо, драга! Кренимо се на рад сложни, У слози је наша снага, Радом ћемо бити моћни„

189